Voorheen kocht ik altijd de focaccia van Schär voor Sophie welke erg lekker zijn, maar toch wel pittig geprijsd. Zeker na de prijsverhoging sinds 1 januari. Dus daarom maar een keertje proberen zelf gluten- en lactosevrije focaccia met rozemarijn en knoflook te maken. Tot mijn verbazing lukte dat ook nog ineens. Wauw! Wij hebben ze heerlijk opgepeuzeld met de minestronesoep van afgelopen week en de volgende dag zijn er ook nog wat stukjes in de broodtrommel van Sophie meegegaan naar school.
Okay, ik weet het. Qua vorm kunnen ze nog een stuk beter, maar qua smaak en structuur zijn ze echt mega lekker! Daarom ga ik ze toch alvast met jullie delen. Die mooie vorm komt later wel. Jullie vinden het recept hieronder!
Focaccia met rozemarijn en knoflook
Ingrediënten
- 300 gram Schär mix B
- 1 zakje gist 7 gram
- 100 ml water
- 2 eetlepels water
- 100 ml lactosevrije melk
- 2 eetlepels olijfolie extra virgin
- 0,5 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 2 eetlepels rozemarijn
- 1 eetlepel knoflook puree
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 50 graden Celsius.
- Meng 2 eetlepels water met de gist en suiker in een kommetje en zet 5 minuten aan de kant.
- Doe in tussen het glutenvrije meel samen met het zout en de rozemarijn in een kom.
- Maak een kuiltje in het midden en giet hier de gist in.
- Voeg nu 100 ml water, de melk, knoflookpuree en de olijfolie toe en roer alles even goed door met een pollepel.
- Kneed het laatste stukje met de hand door tot een mooi samenhangend deeg.
- Vorm met de hand 2 focaccia broden. Het deeg is wat plakkerig, dus dit gaat het beste als je je handen even vochtig maakt met wat water.
- Schakel de oven uit en zet de focaccia erin om te rijzen. Dit duurt ongeveer 1 uur.
- Verwarm na het rijzen de oven opnieuw voor. Dit keer op 180 graden Celsius.
- Bestrijk de focaccia met een beetje olijfolie en bak ze gaar en goudbruin in het midden van oven gedurende zo'n 20 minuten.
Voedingswaarden per persoon/portie
Wil je weten wat we nog meer voor heerlijke gluten- en lactosevrije recepten we hebben gemaakt? Je vind ze allemaal in onze recepten index!
Ik zou dit recept graag willen uitproberen! Mijn oven kan helaas allen niet op 50 graden ingesteld worden, het minimum is 160 graden. Is hier een oplossing voor?
Hoi Nina,
Je kunt de focaccia ook op een warme plaats onder een vochtige theedoek laten rijzen. Gaat misschien iets langzamer, maar werkt prima.
Groetjes Audrey
Hoi Sophie, Als je het deeg in een koekenpan doet (zo een die helemaal in de oven mag), kun je het deeg laten rijzen en vervolgens afbakken.
De vorm is dan heel mooi.
Beste HK,
Dank voor de tip!
Groetjes Audrey
Hoi,
Doe je de knoflookpuree door het deeg heen of smeer je deze er na het rijzen overheen? Ik vind deze in het recept namelijk niet terug 🙂
Hi Wendy,
Deze doe je door het deeg heen.
Groet,
Audrey