Cheesecake glutenvrij, eindelijk! Sophie heeft me er zo vaak om gevraagd. En nu eindelijk was het moment daar. Gezellig samen de keuken in op een zondagochtend en heerlijk aan de slag. Zij meten, wegen en roeren en ik de ‘gevaarlijke en moeilijke’ dingen zoals ze dat altijd noemt. Namelijk mixen en het bedienen van de oven en magnetron.
Je hebt natuurlijk heel veel verschillende soorten cheesecake. Wij hebben in deze versie gekozen voor een eenvoudige glutenvrije New York cheesecake welke volledig gebakken dient te worden. Je hebt natuurlijk namelijk ook heel veel no-bake varianten, maar ook versies waarbij je alleen de bodem bakt.
Maar goed onze versie is een bake versie geworden en ik moet zeggen dat het toch best wel goed gelukt is. Super lekker! Binnenkort gaan we hier zeker nog meer variaties op maken welke we uiteraard met jullie gaan delen. We hebben al ideeën over cheesecake met kersen, aardbeien, chocolade natuurlijk. Of wat denk je van oreo! De mogelijkheden zijn eindeloos en volgens ons allemaal even lekker.
Wil je de cheesecake lactosevrij maken? Geen probleem! Vervang dan de roomkaas, slagroom, boter en crème fraîche door lactosevrije varianten. Ik gebruikte bijvoorbeeld altijd de roomkaas en slagroom van MinusL, de crème fraîche van Arla en de boter van Dilea, MinusL en anders wajang.
Wil je ook een cheesecake glutenvrij maken en ben je benieuwd naar ons recept? Je vind het hier onder!
Cheesecake glutenvrij
Keukengerei
- Springvorm 24 cm doorsnede
Ingrediënten
- 200 gram glutenvrije maria biscuits
- 100 gram gesmolten roomboter
- 1,5 eetlepel bruine basterdsuiker
- 600 gram roomkaas
- 3 eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- 125 ml slagroom
- 80 gram crème fraîche
- 200 gram suiker
- 2 eetlepels maizena
Hoe maak je het?
- Zorg ervoor dat de roomkaas en eieren op kamertemperatuur zijn.
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
- Smelt de boter in de magnetron.
- Verkruimel de glutenvrije biscuitjes en meng deze met de gesmolten boter en de bruine basterdsuiker.
- Vet een springvorm in van 24 cm doorsnede met wat boter of baking spray.
- Maak van het biscuitjes mengsel een bodem en druk goed aan in de vorm. Zet de bodem even in de koelkast terwijl je de roomkaasvulling gaat maken.
- Doe de roomkaas samen met de slagroom, crème fraîche, suiker, eieren, vanille-extract en maizena in een beslagkom en mix op de hoogste stand totdat je geen klontjes meer ziet. Dit kan zowel in de keukenmachine als met een handmixer.
- Schep de roomkaas vulling in de springvorm en strijk glad met een spatel.
- Zet de cheesecake in het midden van de oven en bak in zo'n 60 minuten goudbruin en gaar.
- Je kunt checken of de cheesecake gaar is door er met een breinaald in te prikken en kijk of deze er droog uit komt. Zo niet, verleng dan steeds de baktijd met 5 minuten. De cheesecake moet stevig zijn, maar nog wel een beetje wiebelig.
- Laat de cheesecake afkoelen in de springvorm en zet hem daarna minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Opmerkingen
Heeft het glutenvrije bakvirus je inmiddels te pakken? Kijk dan ook eens op onze pagina met brood- en banket . Je vind hier niet alleen de cheesecake glutenvrij, maar nog veel meer glutenvrije (en veelal lactosevrije) bakrecepten.
TIP! Weet je trouwens dat je vanille-extract heel erg makkelijk zelf kunt maken? Je neemt een mini flesje wodka. Neem een vanille peul en snijd deze in de lengte open. Stop de vanille peul in het flesje met wodka. Laat de vanille peul zo’n 6 weken in het flesje zitten en schud af en toe om. Bewaar het flesje op een donkere en koele plaats.
Ik maak vaak 6 flesjes tegelijk op deze manier. Dan heb ik weer voor een jaartje genoeg op voorraad 😉
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij al op Social media?
Wil je voortaan geen recept meer missen? Abonneer je dan op ons blog onderaan de homepage en ontvang vanaf nu onze nieuwste recepten en berichten in je inbox.