Wat een verschil in weerbeeld hebben we weer in ons kikkerlandje. Vorig weekend zaten we nog heerlijk buiten in het zonnetje en vandaag hoefde ik nog net niet terug naar huis te roeien zoveel regen valt er. Doordat het steeds zo wisselvallig is, zie je dat ook terug in onze keuken. Afgelopen week zaten we nog aan de hutspot met speklapjes en de week ervoor aan deze heerlijke Albóndigas.
Als je wel eens tapas hebt gegeten, dan weet je precies wat dit gerecht inhoudt. Namelijk super lekkere pittige Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Albóndigas zijn niet alleen een geweldige tapa, ze combineren ook perfect met bijvoorbeeld witte rijst, pasta of patatas bravas.
Hé, hoor ik je nu denken. Ben ik al niet eens een Spaanse gehaktballetjes recept tegengekomen op Sophie Glutenvrij? Dat klopt inderdaad, maar het recept is wel anders. Je hebt namelijk zo veel manieren om albondigas te maken. In mijn eerste versie zwemmen bijvoorbeeld deze heerlijke gehaktballetje in een paprika-tomatensaus en zijn de gehaktballetjes anders van samenstelling. Maar net zoals deze gehaktballetjes ook super lekker en absoluut de moeite waard.
Wil je deze albóndigas ook eens maken? Je vind ons recept hieronder.
Albóndigas, Spaanse pittige gehaktballetjes in tomatensaus
Ingrediënten
- Ingrediënten Spaanse gehaktballetjes:
- 500 gram half om gehakt
- 6 eetlepels glutenvrij paneermeel
- 1 bolletje Chinese knoflook
- 1 ei
- 2 sjalotjes
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1,5 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel gemalen komijn
- peper en zout
- olijfolie
- ...........................................................................................
- Ingrediënten tomatensaus:
- 500 ml gezeefde tomaten
- 1 ui
- 1 rode peper
- 1 bolletje Chinese knoflook
- 3 takjes krulpeterselie
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel oregano
- peper en zout
- olijfolie
Hoe maak je het?
- Snipper de sjalotjes en 1 bolletje Chinese knoflook voor het gehakt.
- Kneed de sjalotjes, knoflook, glutenvrij paneermeel, paprikapoeder, ei, nootmuskaat, chilipoeder, gemalen komijn samen met wat peper en zout door het gehakt.
- Draai balletjes van ongeveer 5 cm van het gehakt.
- Bak de gehaktballetjes in een koekenpan met olijfolie rondom bruin.
- Snipper intussen de ui, rode peper en het andere bolletje knoflook. Je kunt hiervoor ook de hakmolen van de staafmixer gebruiken.
- Verhit een scheutje wokolie in een braadpan of hapjes pan.
- Fruit hierin de ui, knoflook en rode peper.
- Voeg na ongeveer 2 minuten de gezeefde tomaten toe samen met de tijm, oregano en wat peper en zout naar smaak.
- Knip de krulpeterselie fijn boven de tomatensaus. Ik gebruik hier een speciale kruidenschaar voor, maar een gewone schaar werkt ook.
- Haal nu de gehaktballetjes uit de andere pan en doe ze in de tomatensaus. Roer even goed door en laat nog zo'n 5 tot 10 minuten zachtjes door pruttelen.
Opmerkingen
Wil je nog meer recepten maken zoals deze albóndigas? Je vind ze allemaal op onze pagina met glutenvrije tapas.
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social media? Hier vind je niet alleen onze glutenvrije recepten, maar ook tips, reviews, nieuwe glutenvrije producten, glutenvrije aanbiedingen en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij.