Voor deze zoete rijstgebakjes met aardbeien en lemon curd hoef je absoluut geen keukenprinses of bakwonder te zijn. Deze heerlijke gluten- en lactosevrije taartjes zijn zo super makkelijk om te maken, daar kan weinig aan mislukken. En lekker dat ze zijn! Echt snoepen! Zelfs Patrick, die absoluut niet van gebak houdt, heeft er twee op.
In dit recept heb ik gekozen om 6 kleine gebakjes te maken. Ik vond de vormpjes namelijk zó schattig. Daar moest ik gewoon iets mee doen. Met deze hoeveelheid gekookte dessertrijst kun je ook een grotere rijsttaartbodem maken van 20 tot 25 cm doorsnede. Zet de bodem dan 35 tot 40 minuten in de oven in plaats van 25 minuten.
Ook kun je met deze zoete rijsttaartjes met aardbeien eindeloos variëren. In plaats van lemon curd kun je bijvoorbeeld ook jam gebruiken of lactosevrije roomkaas. Deze heerlijke rijstgebakjes zijn ook heel makkelijk melkvrij te maken. Vervang dan de lactosevrije melk door kokosmelk en smeer er bijvoorbeeld een heerlijke laag abrikozenjam op met verse vruchten.
Rijsttaartjes zijn ook super leuk om samen te maken met de kinderen. Maak samen de rijstbodempjes en laat de kinderen ze daarna zelf versieren met vers fruit, sprinkels, hagelslag, nootjes, snoepjes etc. Succes verzekerd!
Wil je deze heerlijke zoete rijstgebakjes met aardbeien en lemon curd ook eens maken? Je vind hieronder ons recept!
Zoete rijstgebakjes met aardbeien en lemon curd
Ingrediënten
- 100 gram dessertrijst
- 500 ml lactosevrije melk of kokosmelk
- 40 gram kristalsuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 ei
- 6 aardbeien
- 6 eetlepels lemon curd
- poedersuiker
- boter of baking spray
Hoe maak je het?
- Doe de melk, suiker, vanille-extract en het ei in een steelpan en klop alles goed door elkaar.
- Voeg nu de dessertrijst bij het geheel en roer nog even goed door.
- Breng het geheel zachtjes aan de kook en kook de rijst tot een stevige pap in zo'n 15 minuten.
- Laat het mengsel even afkoelen en verder indikken.
- Verwarm intussen de oven voor op 180 graden Celsius.
- Vet 6 taartvormpjes van 10 cm doorsnede in met wat boter of baking spray.
- Vul de taartvormpjes met de gekookte dessertrijst en strijk de bovenkant glad.
- Bak de zoete rijsttaartjes in het midden van de oven gedurende zo'n 25 minuten totdat ze goudbruin en gaar zijn.
- Haal de rijsttaartjes uit de vormpjes en laat ze minstens een half uur afkoelen op een rooster.
- Was de aardbeien en halveer ze.
- Vul elke rijsttaartje met een eetlepel lemon curd en leg hierboven op de aardbeiplakjes. Strooi er een klein beetje poedersuiker overheen.
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer gluten- en lactosevrije recepten ideeën? Je vind ze allemaal in onze recepten index.
Volgen jullie Sophie en mij al op Instagram? Hier vind je niet alleen foto’s van onze recepten, maar ook van onze avonturen en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij.
een vraagje over de rijstgebakjes.. ze lijken me heerlijk, echt eens iets anders… maar ik mag geen ei, kan ik dat gewoon weglaten? of vervangen door appelmoes, honing of iets anders?
groetjes,
Gerrie
Beste Gerrie, ik zie dat ik deze gemist heb, sorry daarvoor. Ik durf het eigenlijk niet te zeggen. Ik zou sowieso wel een vervanger doen van het ei. Het ei maakt namelijk dat het hecht.
Groet,
Audrey