Een heerlijke, gezonde én makkelijke tomaat-wortelsoep met oregano en basilicum die je ook nog eens snel op tafel hebt.
Het is alweer even geleden dat we voor het laatst een heerlijk glutenvrij soeprecept hebben gepost. En dat terwijl soepjes gewoon ontzettend lekker zijn en eigenlijk altijd wel kunnen. Hier worden ze in ieder geval geregeld gegeten. Zowel als avondeten en als lunch. Meest favorieten hier thuis zijn de broccoli-spinaziesoep en de paprika-tomatensoep Afgelopen week is daar deze zalige tomaat-wortelsoep met oregano en basilicum aan toegevoegd.
Echt een mega lekker soepje boordevol vitamines en helemaal niet moeilijk om te maken. Lekker met wat glutenvrij meergranenbrood om te dippen. Deze tomaat-wortelsoep is niet alleen gezond en lekker, maar ook nog eens vegan. Top dus als je een vegan of vegetarische levensstijl er op na houd of als je bijvoorbeeld een koemelkeiwit hebt.
Gazpacho
Tip! Deze tomaat-wortelsoep leent zich ook prima om koud gegeten te worden, dus als Spaanse gazpacho. Laat in dat geval de soep goed afkoelen. Lekker in een glaasje met bijvoorbeeld stukjes komkommer als topping.
In dit recept heb ik verse oregano gebruikt. Mocht je dat niet in huis hebben, gebruik dan 1 eetlepel gedroogde oregano uit een potje.
Al trek gekregen?! Scroll dan snel naar beneden voor ons recept!
Tomaat-wortelsoep met oregano en basilicum
Keukengerei
- Staafmixer of blender
Ingrediënten
- 1 kg pruimtomaten of trostomaten
- 2 grote winterpenen
- 1 ui
- 2 bolletjes knoflook solo of 3 teentjes
- 5 takjes oregano
- 3 takjes basilicum
- 2 liter water
- 3 groentebouillonblokjes
- 1 blikje tomatenpuree 70 gram
- ½ theelepel cayennepeper
- peper
- zout
- olijfolie
Hoe maak je het?
- Snipper de ui en snijd de knoflook in stukjes. Hoef niet al te fijn, want de soep wordt straks gepureerd.
- Schrap de winterpeen schoon en snijd deze in blokjes. Snijd de blokjes niet al te groot, anders duurt het langer voordat ze gaar zijn. Ongeveer 1 cm is prima.
- Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd ook deze in blokjes. Deze mogen ook wat grover.
- Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook.
- Voeg de blokjes winterpeen toe en roerbak 1 minuut mee.
- Voeg nu de tomatenblokjes toe en breng aan de kook.
- Haal intussen de blaadjes van de basilicum en verse oregano en voeg deze toe aan het geheel samen met de groentebouillonblokjes.
- Breng verder op smaak met wat peper en zout
- Laat het geheel ongeveer 10 minuten koken of totdat de blokjes winterpeen zacht zijn.
- Schenk het water erbij en pureer de soep met de staafmixer of pureer in de blender.
- Voeg de tomatenpuree toe en maak het geheel verder af met de cayennepeper.
- Roer alles nog even goed door op een laagvuur en serveer direct.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je net als wij ook zo dol op vers gemaakte soepen zoals deze tomaat-wortelsoep? Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrije soeprecepten.
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws, nieuwe glutenvrije producten en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij. En soms hebben we ook nog eens een leuke winactie!