Ja, we zijn weer lekker op dreef. Hier is alweer een van de wereldgerechten. Dit keer de beurt aan risotto met broccoli, courgette en kip oftewel de Italiaanse risotto.
Met risotto heb ik bewust even gewacht. Het leek me namelijk altijd redelijk ingewikkeld om het te maken. Dat komt waarschijnlijk omdat ik het heel lang geleden, toen ik nog thuis woonde, een keer gemaakt heb. Je raadt het misschien al, die was grandioos mislukt. Het leek wel een dikke plakkende pap. Yuk! Veel te veel bouillon gebruikt. Doordat de risotto rijst, maar niet zacht wilde worden, dacht ik dit op te lossen door er extra vocht bij te gieten. Wrong! Ik had gewoon wat meer geduld moeten hebben en gewoon blijven roeren. De boel plakte namelijk ook aan de pan vast.
Maar goed, zo’n 20 jaar later. Ja, ja, het zat diep, ha, ha. Deze heerlijke risotto met broccoli, courgette en kip is wel uitstekend gelukt. Geduld, roeren en lief zijn voor je gerecht. Dat is de truc. Als dat lukt is het eigenlijk vrij simpel en zo ontzettend lekker. Ik ben direct over mijn risotto failure angst heen. Het gaat hier zeker vaker op tafel komen.
Wil je ons Italiaanse risotto recept ook eens proberen? Je vind de uitgebreide beschrijving hieronder!
Risotto met broccoli, courgette en kip
Ingrediënten
- 400 gram risotto rijst
- 450 gram kipfilet
- 250 gram champignons
- 1 courgette
- 1 struik broccoli
- 1 ui
- 1 bolletje Chinese knoflook
- 500 ml water
- 1 kippenbouillonblokje
- 2 eetlepels Italiaanse kruiden
- ¾ theelepel knoflookpoeder
- Parmezaanse kaas
- peper en zout
- olijfolie
Hoe maak je het?
- Meng 2 eetlepels olijfolie, de knoflookpoeder, 1 eetlepel Italiaanse kruiden en wat peper en zout door elkaar.
- Snijd de kipfilet in blokjes en voeg dit toe aan de marinade. Roer goed door en zet even aan de kant.
- Snijd de broccoli in roosjes en kook 5 minuten voor.
- Snipper de ui en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
- Snijd de courgette in blokjes.
- Verwijder de steeltjes van de champignons en snijd de hoedjes in 4-en.
- Los het kippenbouillonblokje op in 500 ml gekookt water.
- Verhit een scheutje olijfolie in een wok en fruit hierin de ui en knoflook.
- Voeg de kipfilet met marinade toe en bak rondom aan.
- Voeg nu de courgette, 1 eetlepel Italiaanse kruiden en champignons toe en roerbak heel even mee.
- Doe de risotto rijst in de wok en roerbak ook deze even mee.
- Giet een deel kippenbouillon bij de risotto en roer totdat het is opgenomen door de rijst.
- Voeg vervolgens nog een deel toe en laat dit ook weer op nemen door de rijst. Herhaal deze stap totdat alle bouillon op is.
- Laat de risotto met broccoli, courgette en kip doorkoken totdat bijna al het vocht verdwenen is. De risotto rijst mag best nog wat smeuïg zij en moet zacht zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Ik heb net zo lang geproefd totdat het de juiste textuur had.
- Roer nu de broccoli door de risotto met flink wat geraspte Parmezaanse kaas en peper en zout naar smaak. Kijk uit met te veel zout, aangezien de Parmezaanse kaas ook redelijk zout van smaak is. Warm nog even door en klaar is je risotto met kip.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer gerechten zoals deze Italiaanse risotto met broccoli, courgette en kip? Je vind ze allemaal op onze pagina met glutenvrije wereldgerechten.
De avonturen van Sophie en mij lees je ook terug op social media. Volgen jullie ons daar ook al?