Afgelopen week hebben Sophie en ik heerlijke zoete rijstgebakjes met aardbeien en lemon curd gemaakt. Dat was echt snoepen. Natuurlijk zijn zulke taartjes het lekkerst als je home made lemon curd gebruikt. Deze moet natuurlijk wel lactosevrij zijn. In de meeste lemon curd zit namelijk gewone boter en dat mag onze kleine dame natuurlijk niet.
Lemon curd is niet alleen lekker op de rijsttaartjes, maar bijvoorbeeld ook heerlijk als taartvulling, bij je toetje, traditioneel op scones, op je pannenkoek of wat ik vaak doe, een dikke laag tussen twee meringues. Mjam! Het recept voor de meringues zal ik binnenkort ook eens met jullie delen. Ook zó ontzettend lekker.
Lemon curd is heel makkelijk zelf te maken en je hebt maar een paar ingrediënten nodig. Ik maak altijd een wat grotere portie zodat er altijd nog wat op voorraad is voor andere bak- of toetjes projecten. Je kunt het namelijk makkelijk in de koelkast bewaren waar het minstens twee weken goed blijft.
Lemon curd
Ingrediënten
- 2 grote citroenen
- 125 gram lactosevrije roomboter
- 225 gram kristalsuiker
- 2 eieren
Hoe maak je het?
- Was de citroenen en rasp de schil. Pers vervolgens de citroenen uit.
- Laat de boter en suiker au bain marie smelten.
- Voeg het citroensap en citroenschil toe.
- Klop in een kom de eieren los en voeg deze bij het citroen mengsel.
- Blijf de lemon curd roeren totdat het ongeveer zo dik is als yoghurt. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.
- Giet de warme lemon curd in een jampot of wekpot. In de pot dikt de lemon curd nog verder in.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Meer gluten- en lactosevrije recepten vind je in onze recepten index vol kookinspiratie.
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij al op Instagram? Hier vind je niet alleen foto’s van onze heerlijke gluten- en lactosevrije recepten, maar ook een kijkje achter de schermen bij Sophie (is) Glutenvrij.
Elke week verschijnt onze nieuwsbrief met onze laatste recepten en nieuws, maar natuurlijk ook ons gluten- en lactosevrije weekmenu wat elke zondag verschijnt.
Wil je niet wachten op de nieuwsbrief en als eerste op de hoogte zijn als wij een nieuw recept posten? Dat kan natuurlijk ook. Abonneer je dan op ons blog onderaan de home page en ontvang een melding in je inbox zodra wij een nieuw bericht online zetten.
Hoi Sophie,
Ik ben enthousiast over dit recept, maar mag je dit ook als je zwanger bent?? Ivm de eieren?
Groetjes!
Hoi Femke,
Allereerst van harte gefeliciteerd!
Je mag het recept gewoon eten hoor. Over rauwe eieren tijdens de zwangerschap bestaat veel verwarring. Mag het nu wel of niet? Voor heen werd gedacht dat je er een listeria besmetting van zou kunnen krijgen welke schadelijk kan zijn voor je ongeboren kindje. Echter is er nooit een incident voorgekomen met listeria besmetting van eieren. Wel kun je een salmonella besmetting oplopen. Hier kan jij als toekomstige mama erg ziek van worden, maar het is niet schadelijk voor je kindje. De placenta houdt namelijk deze bacteriën tegen. Zie ook deze link voor meer informatie: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/142626-zwanger-en-eieren.html
Ik hoop dat ik je zo een beetje verder heb kunnen helpen.
Geniet van de zwangerschap!
Groetjes Audrey