Ja, daar is er weer een. Zo’n heerlijke Franse klassieker welke het uitstekend doet bij het kerstdiner. Namelijk deze zalige gratin dauphinois. Gratin Dauphinois is een ovenschotel uit de traditionele Franse keuken op basis van aardappelen en room. Het gerecht komt oorspronkelijk uit de voormalige Franse provincie Dauphiné. Deze historische regio vind je ook terug in de naam van het gerecht. De eerste keer dat het gerecht vermeld wordt in de geschiedenisboekjes was op 12 juli 1788 toen het geserveerd werd tijdens een feestmaal aan de notabelen (burgers met aanzien) van de stad Gap. Gratin Dauphinois, oftwel aardappelgratin is een recept om flink in je vingers te snijden, uh, ik bedoel om je vingers bij af te likken.
In je vingers snijden?! Ja, exact. Zoals sommige van jullie ongetwijfeld afgelopen week op Social media hebben gezien, heb ik me tijdens het maken van dit recept flink gesneden. Om mooie dunne aardappel plakjes te snijden gebruikte ik voor het eerst mijn super handige, maar oh zo scherpe, mandoline. Tijdens het snijden van de aardappels, wat super vlot ging, bedacht ik me ineens dat er een hulpstuk bij de mandoline zit om je ingrediënt mee vast te houden. En juist op dat moment was het al te laat. Mijn arme vingerkootje. En uitgerekend ook nog eens mijn middel vinger. Uiteindelijke belandde ik op de spoedpost van het ziekenhuis, omdat het bloeden niet wilde stelpen. Dus een hele wijze les. Wees heel voorzichtig met mandolines en gebruik altijd het hulpstuk als je gaat snijden.
De andere dag vond Sophie het geweldig interessant dat mama met haar vinger in het verband liep en wilde dit natuurlijk aan iedereen laten zien. “Mam! Haal je hand nu uit je jaszak!” “Nee, Sophie nú even niet!” “Ah, mama toe! Laat je vinger nu even zien!” Als het nu mijn wijsvinger of mijn ringvinger was geweest, okay. Maar uitgerekend mijn middelvinger en dan ook nog eens zo opzichtig in het verband. Nope!
Ondanks het keukenongelukje, heb ik de andere dag een tweede poging gedaan om ons gratin dauphinois recept te maken. En ik kan je vertellen, het is me dan toch lekker geworden. Wel vind ik het een dingetje om dit heerlijke gerecht een beetje leuk en smakelijk op de foto te krijgen. De volgende keer toch maar eerst een stukje er uit halen en dan de laagjes op de foto zetten. Dat ziet er namelijk erg leuk uit. Al die laagjes aardappel met room. Eigenlijk een beetje als lasagne, maar dan van aardappel. Hé, ik voel hier weer een recept ideetje aan komen. Jullie ook?
Wil je deze heerlijke aardappelgratin ook eens maken? Je vind de uitgebreide beschrijving hieronder!
Gratin dauphinois
Keukengerei
- mandoline
Ingrediënten
- 750 gram vastkokende aardappels
- 250 ml kookroom
- 2 bolletje Chinese knoflook
- 6 takjes tijm
- 15 gram roomboter
- peper en zout
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Schil de aardappels en snijd ze voorzichtig in plakjes van ongeveer 3 mm met de mandoline.
- Dep de aardappelschijfjes droog met wat keukenpapier.
- Snijd de knoflook door de helft. Gebruik een helft om de ovenschaal mee in te smeren.
- Doe de room in een kom en rasp de rest van de knoflook erboven.
- Haal de tijm af en voeg de blaadjes toe aan de room samen met wat peper en zout naar smaak.
- Vet de ovenschaal in met een klein klontje roomboter.
- Leg er een laagje aardappelschijfjes in en bestrooi deze met wat peper en zout.
- Bestrijk met een laagje van de room en leg vervolgens er weer een laagje aardappelschijfjes boven op. Bestrooi wederom met een beetje peper en zout.
- Herhaal deze stappen totdat alle aardappelschijfjes op zijn. Als laatste giet je het restant room over de laatste laag aardappels en leg je de in blokjes gesneden roomboter erop.
- Zet de gratin dauphinois in het midden van de oven gedurende zo'n 45 minuten en laat de aardappelschijfjes in de room gaar worden en het bovenste laagje bruin worden.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Meer heerlijke recepten voor het glutenvrije kerstdiner vind je op onze pagina met kerstrecepten.
Volgen jullie ons ook al op Social media?