Gelukkig komt er steeds meer glutenvrije muesli varianten op de markt wat natuurlijk heel erg fijn is. Maar weet je dat je eigenlijk heel makkelijk zelf je eigen glutenvrije muesli samen kunt stellen? Vaak ook nog veel lekkerder, want je kunt deze muesli helemaal naar je eigen smaak maken.
Als basis neem ik vaak havervlokken, teff vlokken, boekweit vlokken en soms ook nog quinoa vlokken en gierst vlokken (niet verwarren met gerst!). Uiteraard wel met het gecertificeerde glutenvrij logo. En daarna kun je los met de variaties. In deze variant heb ik rozijnen, zonnebloempitten, pompoenpitten, cranberries, gojibessen, chiazaad, sesamzaad, lijnzaadjes en kokosrasp gebruikt.
Maar je kunt bijvoorbeeld ook nog noten toevoegen zoals pecannoten, cashewnoten, hazelnoten of wellicht walnoten. Ook kun je eventueel ander gedroogd fruit nemen zoals abrikozen, moerbeien of blauwe bessen. Of wat denk je van andere ontbijtverrijkers zoals cacao nibs, maanzaad of wellicht hennep zaad.
Ik ben iemand die van veel variatie houdt, daarom maak ik mijn muesli per keer per portie, zodat ik steeds weer andere ingrediënten kan toevoegen. Je kunt eventueel ook deze hoeveelheid zoals beschreven in het recept maal 4 of 5 doen en bewaren in een luchtdichte bak, zodat je er een aantal dagen mee kunt doen. Je hoeft dan alleen ’s morgens nog maar vers fruit toe te voegen en (lactosevrije) yoghurt.
Heb je al trek gekregen in dit heerlijke, gezonde en voedzame ontbijtje? Je vind ons recept hieronder! Veel variatie plezier en eet smakelijk!
Glutenvrije muesli
Ingrediënten
- 1 eetlepel havervlokken
- 1 eetlepel teffvlokken
- 1 eetlepel boekweitvlokken
- 1 eetlepel rozijnen
- 1 eetlepel zonnebloempitten
- 1 eetlepel pompoenpitten
- 1 eetlepel cranberries
- 1 eetlepel gojibessen
- 0,5 eetlepel chiazaad
- 0,5 eetlepel sesamzaad
- 1 eetlepel kokosrasp
- 0,5 eetlepel gebroken lijnzaadjes
- 1 appel of peer
- (lactosevrije) yoghurt, kokosyoghurt of alpro
Hoe maak je het?
- Meng alle droge ingrediënten in een kom.
- Voeg (lactosevrije) yoghurt naar smaak toe.
- Schil de appel of peer en snijd deze in blokjes.
- Roer de appel of peer blokjes door je glutenvrije muesli. Dat is alles! Lekker makkelijk toch?!
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Op zoek naar nog meer heerlijke gluten- en vaak lactosevrije recepten om je dag mee te starten? Je vind ze allemaal op onze pagina met glutenvrije ontbijtrecepten!
Op de verpakking van quinoavlokken staat dat je ze 10 minuten moet laten koken en 10 minuten moet laten staan. Kan je ze ook gewoon zo gebruiken dan? Dat staat nergens vermeld ? we een top idee. Ik ga dan is op zoek naar boekweit, teff en gierst vlokken. Deze heb ik nog nergens gevonden!
Beste Lien,
Goede vraag! Quinoavlokken werken een beetje hetzelfde als havermout. Je kunt ze koken en daarna verwerken tot bijvoorbeeld een pap, maar je kunt ze ook rauw eten in bijvoorbeeld muesli.
Groetjes Audrey