Voor het ultieme kerstgevoel. Een heerlijk en makkelijk recept voor de lekkerste glutenvrije gingerbread koekjes of pepperkoekmannetjes. Lekker met een grote beker warme chocolademelk met een flinke dot slagroom. Mmm.
Elk jaar rond de kerstperiode maak ik ze weer. Deze heerlijke glutenvrije gingerbread koekjes. Of zoals ze hier in Nederland ook wel genoemd worden, peperkoekmannetjes. Regelmatig worden deze heerlijke glutenvrije kruidige koekjes verward met onze Nederlandse speculaasjes.
Speculaas versus gingerbread
Er zijn inderdaad wel wat gelijkenissen, maar toch is gingerbread een heel ander recept. Veel kruidiger. Donkerder ook. Ook wordt er naast suiker stroop toegevoegd aan het deeg wat het vrij stevig maakt. Daarom is gingerbread ook zo ideaal om koekhuisjes van te maken. Je kunt het in elke gewenst vorm uitsteken en het valt niet zomaar uit elkaar.
Ook zijn gingerbread koekjes super leuk om samen te decoreren met de kinderen. Ik gebruik meestal royal icing. Ik vind het namelijk altijd erg leuk om de traditionele peperkoekmannetjes te maken. Je kunt gingerbread koekjes natuurlijk ook versieren met bijvoorbeeld sprinkels, nootjes, chocoladestukjes of gekleurde suikers. En zoals eerder gezegd, je kunt ze uitsteken in elke gewenste vorm zoals je kunt zien op de foto.
Lactosevrije gingerbread koekjes
Eet je naast glutenvrij ook lactosevrij of melkvrij? Geen probleem! Dit glutenvrije gingerbread koekjes recept is namelijk ook vrij makkelijk lactosevrij te maken. Ik vervang in dat geval de boter door MinusL boter. Deze smaakt exact als roomboter, maar dan zonder lactose. Eet je melkvrij? Gebruik dan een plantaardige margarine.
Wil je deze heerlijke glutenvrije gingerbread koekjes ook eens maken? Je vind ons recept hieronder!
Gingerbread koekjes (peperkoekmannetje)
Ingrediënten
- 175 gram tapiocameel
- 175 gram rijstmeel
- 175 gram kikkererwtenmeel
- 20 gram Fiber Husk (pysilliumvezels)
- 160 gram donkerbruine basterdsuiker
- 160 gram stroop
- 1 ei
- 1 ei dooier
- 6 gram nootmuskaat
- 5 gram gemberpoeder
- 12 gram kaneel
- 1 snufje zout
- 225 gram zachte boter (MinusL)
Hoe maak je het?
- Meng het tapiocameel, rijstmeel, kikkererwtenmeel, fiber husk, kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat en een snufje zout goed door elkaar.
- Mix de zachte boter, de donkerbruine basterdsuiker en de suikerstroop met de gardes van de handmixer.
- Voeg de eieren toe en mix alles nog even goed door totdat alles goed is opgenomen in het mengsel.
- Verwissel nu de gardes van de mixer voor kneedhaken.
- Voeg steeds een beetje van de droge mix toe aan het boter/suiker mengsel. Zorg ervoor dat de droge mix steeds goed is opgenomen voordat je de volgende schep bij het boter/suikermengsel doet. Herhaal dit totdat alle mix is opgenomen. Kneed alles nog even goed door met de hand.
- Leeg het deeg op een stuk huishoudfolie en daarboven op weer een stuk huishoudfolie. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 1 cm. Laat het deeg minimaal 2 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 160 graden celsius.
- Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 0,5 cm. Steek er gingerbread man (peperkoekmannetjes) uit met een speciale gingerbread man vorm (verkrijgbaar bij de taartshops).
- Leg de gingerbread man op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze gedurende 15 minuten in het midden van de oven.
Opmerkingen
Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor de kerstdagen? Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrije kerstrecepten!
Volgen jullie ons ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij.