Glutenvrije speculaasjes, de lekkerste maak je zelf!

De lekkerste glutenvrije speculaasjes maak je gewoon zelf. Super leuk en vrij makkelijk om te maken. Heerlijk met een beker warme chocolademelk met slagroom.

Vandaag heb ik deze glutenvrije speculaasjes voor het eerst samen met Sophie gemaakt. Echt een groot succes. Super leuk om samen met mijn kleine meisje te doen. Haar laten roeren, wegen en aflikken en ik de ‘gevaarlijke en vieze’ dingen zoals het kneden met de hand en het oven werk. O ja, en natuurlijk moest ik de speculaasjes uit de plank slaan onder luid gejuich van Sophie als er eentje uit ‘vloog’.

De speculaasjes zijn niet alleen leuk om te maken, maar ook nog eens heel erg lekker geworden. Deze gaan we zeker nog heel vaak maken samen. Zeg nu zelf, als je de foto’s hier beneden ziet van mijn kleine drop, er is toch niets leukers dan samen koekjes bakken met je kind.

Deze speculaasjes zijn ook vrij eenvoudig lactosevrij te maken. Vervang de melk door kokosmelk of amandelmelk. De boter kun je vervangen door AH plantaardige margarine.

Tip: als je de speculaasplank voor het eerst gaat gebruiken, smeer hem dan in met zonnebloemolie een nacht voordat je hem gaat gebruiken. Dit scheelt enorm met het plakken van het speculaasdeeg.



Speculaasjes glutenvrij

De lekkerste glutenvrije speculaasjes maak je gewoon zelf. Super leuk en vrij makkelijk om te maken. Heerlijk bij een beker warme chocolademelk met slagroom.

Gang Koekjes, Sinterklaas
Keuken Glutenvrij, Nederlands
Keyword bakken, glutenvrij, glutenvrij bakken, Sinterklaas, speculaas
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 18 stuks
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 70 gram tapiocameel
  • 70 gram kikkererwtenmeel
  • 70 gram rijstmeel
  • 2 theelepels Fiberhusk
  • 125 gram koude boter
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 30 gram melk
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 1 snuf zout

Hoe maak je het?

  1. Zeef het tapiocameel, kikkererwtenmeel en het rijstmeel boven een kom. 

  2. Voeg de donkerbruine basterdsuiker, de speculaaskruiden, de fiberhusk en een snuf zout toe. Meng alles vervolgens goed door elkaar.

  3. Snijd de koude boter in kleine stukjes. Voeg deze samen met de melk toe aan de droge ingrediënten. 

  4. Kneed alles met de hand goed door totdat je een mooie glanzende deegbal hebt. Laat het deeg even een half uurtje rusten. Het deeg hoeft niet in de koelkast.

  5. Verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden Celsius. Hanteer voor een elektrische oven 180 graden Celsius. 

  6. Bestuif de speculaasplank met wat glutenvrije bloem. Pak een balletje deeg en druk dit in de speculaasplank. Snijd overtollig deeg voorzichtig weg. Sla met de plank tegen je werkblad zodat het speculaasfiguur los laat. Herhaal dit totdat al het deeg op is.

  7. Leg de speculaasjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze gedurende 15 minuten in het midden van de oven.

  8. Laat de speculaasjes een beetje afkoelen op de bakplaat en leg ze daarna op een (koek)rooster om verder af te koelen.

Notities

Veel bakplezier en eet smakelijk!

 

Liefs Audrey en Sophie

Ben je op zoek naar nog meer lekkers om te bakken voor Sinterklaas? Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrije Sinterklaas recepten zoals kruidnoten, amandelspijs en gevulde speculaas.



Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social media? Hier vind je niet alleen onze glutenvrije recepten, maar ook tips, reviews, nieuwe glutenvrije producten, glutenvrije aanbiedingen en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij.

         

4 thoughts on “Glutenvrije speculaasjes, de lekkerste maak je zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code