Gingerbread 3d kersthuisje

 

5 van 1 stem
Print recept

Gingerbread 3D Kersthuisje

Altijd al eens een gingerbread 3d Kersthuisje willen maken? Speciaal voor #decemberglutenvrij heb ik dit leuke kersthuisje gemaakt.  In dit recept lees je hoe je een basiskoekhuisje kunt maken en geef ik je allerlei tips en tricks om je huisje zo leuk en mooi mogelijk te decoreren.

Porties 1 3d huisje
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

 • 140 gram tapiocameel
 • 140 gram rijstmeel
 • 140 gram kikkererwtenmeel
 • 16 gram Fiber Husk (pysilliumvezels)
 • 130 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 130 gram stroop
 • 1 ei (S)
 • 1 eidooier (S)
 • 5 gram nootmuskaat
 • 10 gram kaneel
 • 4 gram gemberpoeder
 • 1 snufje zout
 • 180 gram Lactosevrije boter (MinusL)
 • 1 cakedrum van 25 cm rond
 • 1 kg suikerbakkerspoeder
 • 1 theelepel wijnsteenzuur (tartaric acid)
 • 50 gram meringuepoeder
 • 120 ml water
 • 1 wegwerpspuitzak met adapter
 • 1 spuitmondje (bijvoorbeeld nr. 18 of 47 van Wilton)
 • optioneel bruine kleurgel (progel brown)

Hoe maak je het?

 1. Meng het tapiocameel, rijstmeel, kikkererwtenmeel, Fiber Husk, kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder en een snufje zout goed door elkaar.

 2. Mix de zachte boter, de donkerbruine basterdsuiker en de stroop met de gardes van de handmixer tot een romige massa. Voeg nu het ei en de eidooier toe en mix alles goed door elkaar.

 3. Wissel de gardes van de mixer voor de kneedhaken. 

 4. Voeg steeds een beetje van de droge ingrediënten toe en mix dit door totdat alles is opgenomen. Herhaal totdat alle droge ingrediënten goed zijn opgenomen. Kneed nog even door met de hand.

 5. Rol het deeg uit tussen 2 lagen huishoudfolie tot een plak van ongeveer 1 cm en laat dit ongeveer 2 uur rusten in de koelkast.

 6. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.

 7. Steek met behulp van een 3D huis uitsteker set de benodigde onderdelen uit het deeg. 2 x dak, 2 x zijkant en 2 x gevel. Steek ook alvast de raampjes uit.

  Als je geen 3D huisjes uitsteker hebt, dan kun je op internet diverse mallen vinden welke je uit kunt printen. Trek de tekening over op bakpapier. Knip de onderdelen uit het bakpapier en leg dit op het deeg. Snijd de onderdelen uit het nog koude deeg om vervormen te voorkomen.  Bak ze gedurende 15 minuten in het midden van de oven. 

 8. Voor de royal icing zeef je de suikerbakkerspoeder boven de kom van je mixer, voeg 1 theelepel wijnsteenzuur en 50 gram merinquepoeder toe. Laat de machine even draaien op de laagste stand om alle droge ingrediënten goed met elkaar te mengen. Voeg nu steeds een scheutje water toe via het vul gat. Als je merkt dat de mixer stroever gaat lopen, voeg dan weer wat water toe. Blijf dit herhalen totdat je een tandpasta-achtige glanzende substantie krijgt. Je royal icing is nu klaar voor gebruik.

 9. Versier de losse onderdelen met lijntjes (Wilton spuitmondje nr. 1), toefjes (Wilton spuitmondje nr. 18), blaadjes (hulst en kransjes spuitmondje 51 PME Supatube) en basket weave (Wilton spuitmondje nr. 47) gekleurde royal icing (zie voorbeeld)

  Vind je dit wat lastig, dan kan je ook figuurtjes uit fondant steken en/of delen bekleden met fondant.  Je kunt ook het huisje beplakken met snoepjes (candy canes), glutenvrije koekjes, lange vingers, spekkies, chocolaatjes etc. 

  Of, zoals je kunt zien in het voorbeeld, wat royal icing (20 seconden icing) aanbrengen en dit bestrooien met kristalsuiker, als het nog nat is, voor een sneeuw effect. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus leef je lekker uit.

  Laat alles even goed drogen, zodat je straks het huisje goed kunt vastpakken. Royal icing duurt ongeveer 6 tot 8 uur voordat het goed uitgehard is.


 10. Nu ga je het huisje bevestigen op de cakedrum. Je kunt er, zoals in het voorbeeld, voor kiezen om je cakedrum te bekleden met fondant, maar dit hoeft natuurlijk niet. 

 11. Neem eerst de voorgevel en een zijpaneel. Spuit wat royal icing op de rand van het zijpaneel en druk dit vervolgens tegen de gevel. (Spuitmondje 47 Wilton). Houd even een minuutje vast. Spuit nu wat royal icing op de plaats waar de voorgevel moet komen te staan en bevestig de voorgevel aan de cakedrum. Maak nu het 2e zijpaneel vast aan de voorgevel en vervolgens de achtergevel. Laat even 10 minuutjes drogen.

  Je kunt de royal icing eventueel kleuren met bruine eetbare kleurgel (progel brown) zodat de lijnen minder opvallen.

 12. Nu ga je het dak bevestigen. Spuit royal icing op de randen van de gevels en leg de dakpanelen hier bovenop. Houd ze 5 minuutjes op hun plaats met je handen.

 13. Je kunt nu de cakedrum verder versieren door bijvoorbeeld een pad naar het huisje aan te leggen, wat boompjes te maken, sterren of hekjes. 

  In het voorbeeld heb ik kleine kerstkoekjes uit restjes gingerbreaddeeg gestoken, gebakken en deze versierd met 20 seconden royal icing (zie notities). Omlijn eerst de koekjes met een lijntje icing (spuitmondje 2 round carded). Vul het koekje daarna direct in met dezelfde kleur icing. Schud het koekjes zachtjes heen en weer zodat de icing zich mooi verdeeld en als een spiegel glad trekt.

 14. De kerstboom heb ik gemaakt van een oublie hoorntje (ijshoorntje, zie recept op de website). Maak de onderkant gelijk. Kleur wat stevige icing met holy green van Progel en doe dit in een spuitzak met een kleine adapter en Wilton spuitmondje nr. 67 voor blaadjes. 

  Houd het hoorntje aan de punt vast en spuit blaadjes van onderen naar boven. Als je bij het bovenste puntje aangekomen bent, plak dan het hoorntje vast met icing op de cakedrum en spuit vervolgens de laatste blaadjes. Decoreer de kerstboom met fondant sterretjes en glutenvrije strooisels als de icing nog nat is.

 15. Plak om de rand van de cakedrum een mooi decoratielint van ongeveer 10 mm tot 12 mm breed. Plak eerst wat dubbelzijdig plakband op de rand van de cakedrum en plak vervolgens het lint hieraan vast. 

  Zorg dat de uiteinden van het lint op de achterkant van je cakedrum uitkomen.

 16. En klaar is je huisje! Ook super leuk om te doen met de kinderen in de kerstvakantie.

  Je kunt er voor kiezen om het huisje op te eten, maar je kunt het natuurlijk ook cadeau doen aan iemand of gewoon neerzetten als decoratie. Je kunt het namelijk vrij lang bewaren. Zeker een jaar.

  Heel veel bak- en decoratieplezier gewenst!

  Liefs Audrey

Notities

De term 20 seconden icing houdt in dat je icing binnen 20 seconden zo glad als een spiegel trekt. De icing heeft dan ongeveer de dikte van yoghurt als het van je lepel loopt.

20 seconden icing maak je door steeds een klein beetje water aan de royal icing toe te voegen.

Wil je de icing een kleurtje geven? Kleur dan eerst de icing met een eetbare kleurgel en ga daarna pas de icing verdunnen.

 

Waar koop je het?

Ik kan me zo voorstellen dat je de gereedschappen en sommige ingrediënten die ik gebruik niet standaard in je keukenlade hebt liggen. Daarom hierbij een lijstje met een aantal van mijn favoriete shop adresjes.

 • MinusL boter, maar ook andere lactosevrije producten koop ik online bij Zonder Lactose
 • Spuitmondjes, adapaters, cakedrums, eetbare kleurgels van Progel, Tartaric Acid, meringue poeder, mini Kerstuitstekers van Wilton, Rainbow dust Twinkle Dust etc. bij De leukste taartenshop
 • De uitsteker voor het 3D koekhuisje en nog veel meer leuke koekuitstekers bij Koek-it.
 • Cakedrums, spuitzakken, spuitmondjes, tools, tylose, mallen, uitstekers, suikerbakkerspoeder etc. bij Aaf en Eva van Piece of Cake in Purmerend
 • Kikkererwtenmeel bij de diverse online glutenvrije shops, maar ook vaak verkrijgbaar bij de plaatselijke Toko. Evenals rijstmeel en tapiocameel
 • Super fondant, rolkem gold en rolkem silver bij The Little Cake Shop

Ik wens jullie allemaal alvast een hele fijne Kerst en een gelukkig, gezond en glutenvrij 2018!

Vandaag is het mijn beurt, gisteren was het de beurt van Rose-a-Licious met haar blog en morgen is het de beurt van Maak het Glutenvrij.  Ben je benieuwd naar haar artikel? Lees het dan snel hier

 13 thoughts on “Gingerbread 3d kersthuisje

 1. Wow wat ziet dat er prachtig uit! En wat ontzettend knap gedaan, ik zou er zelf het geduld niet voor hebben. Het lijkt me wel zeer belonend om het mooie eindresultaat te zien, zou het haast niet durven opeten 😉

 2. Wat een ontzettend mooi huisje! Ik zou altijd bang zijn dat hij uit elkaar zou vallen en dat al het werk voor niks zou zijn geweest. Je hebt er echt heel veel werk van gehad.5 stars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code