De lekkerste glutenvrije caesarsalade bestaat slechts uit een aantal ingrediënten en maak je heel makkelijk en snel zelf. Lekker met zelfgemaakte glutenvrije knoflookcroutons.
Geschiedenis caesarsalade
De caesarsalade is genoemd naar Caesar Cardini (1896-1956), een hotel- en restauranteigenaar en chef-kok van Italiaanse afkomst, die in San Diego woonde en in Tijuana in Mexico werkte. De salade is niet bedacht maar ontstond uit nood op een druk moment, op 4 juli 1924. Meerdere ingrediënten waren op dat moment niet meer voorradig. Toen mensen later terugkwamen in de zaak en speciaal naar deze salade vroegen, wist Caesar dat hij iets bijzonders had. De salade werd naar hem vernoemd. De naam van de salade heeft dus niets met Julius Caesar te maken wat vaak gedacht wordt.
Salade to go
Meestal als ik wat salade over heb, dan neem ik het mee naar mijn werk of Sophie krijgt wat mee naar school in haar trommel. Bewaar in dat geval de glutenvrije knoflookcroutons en de caesardressing apart van de salade en elkaar. Ik gebruik hiervoor vaak van die handige 3-in-1 lunchboxes voor Sophie. Voor mijzelf meestal een salade bowl of de morning & noon bowl uit de shop. Zo is jouw salade nog lekker fris en crunchy als je hem tijdens je lunchpauze gaat eten.
Meestal wordt in de caesardressing iets meer ansjovis gebruikt dan wij in ons recept gedaan hebben. De glutenvrije worcestershire van Biona bevat tamari, waardoor je aan 2 ansjovisjes echt genoeg hebt. Anders wordt het geheel te vissig. Wil je deze heerlijke glutenvrije caesarsalade ook eens maken? Je vind ons recept hieronder.
Caesarsalade glutenvrij
Ingrediënten
- 1 grote krop Romaine sla of 2 little gems
- 4 eieren
- 300 gram kipfilet
- 75 gram Parmezaanse kaas
- glutenvrije knoflookcroutons
- ...........................................................................................
- De glutenvrije caesardressing:
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel yoghurt
- 1 theelepel glutenvrije worchestershiresauce Biona
- 1 theelepel peterselie
- 2 ansjovisfilets
- 1 theelepel Djion mosterd
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelepels limoensap
- zwarte peper en zout
- olijfolie
Hoe maak je het?
- Kook de eieren hard in ongeveer 10 minuten.
- Bestrooi de kipfilet met wat peper en zout naar smaak. Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de kipfilet rondom bruin.
- Zet zowel de eieren als de kipfilet even aan de kant om af te koelen.
- Verwijder de nerven van de Romaine sla en scheur of snijd deze in grove stukken.
- Rasp de Parmezaanse kaas grof. De Ultra grove rasp van BergHOFF uit onze shop bied hier uitkomst.
- Doe voor de glutenvrije caesardressing de mayonaise en yoghurt in een kom.
- Prak de ansjovisfilets fijn met een vork en voeg deze toe aan de mayonaise en yoghurt.
- Pers de teentjes knoflook uit en voeg deze ook toe aan de mayonaise.
- Voeg vervolgens de peterselie, glutenvrije worchestershiresauce, Dijon mosterd, het limoensap en wat peper naar smaak toe en meng alles goed door elkaar.
- Doe de stukken Romaine sla in een kom.
- Snijd de kipfilet in plakjes van ongeveer 0,5 cm.
- Pel de eieren en snijd ze in de lengte in 8 stukken. Een eisnijder biedt hier uitkomst.
- Meng de kipfilet stukjes en grof geraspte Parmezaanse kaas door de Romaine sla. Leg daarboven op de eieren.
- Bestrooi de glutenvrije caesarsalade vlak voor het serveren met een flinke hand glutenvrije knoflookcroutons.
- Schenk als laatste de dressing erover.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer heerlijke en gezonde glutenvrije maaltijdsalades zoals deze glutenvrije caesarsalade met eigengemaakte dressing? Probeer dan ook eens onze gebakken aardappelsalade met haricots verts of de salade Niçoise.
Volgen jullie ons ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij.
bron salade geschiedenis: wikipedia