Salade Niçoise. Een heerlijke Franse klassieker waar ik mijn eigen draai aan heb gegeven. Natuurlijk ben ik niet de enige die dat doet. Daarom zijn er ook zo veel verschillende variaties op deze goed gevulde maaltijdsalade welke gewoon glutenvrij is. Salade niçoise is, hoe kan het ook anders, genoemd naar de stad Nice. Het wordt zo’n beetje over de hele côte d’azur gegeten, maar natuurlijk ook in de rest van de wereld.
Velen claimen dat hun recept het enige echte recept is, maar eigenlijk bestaat het enige en echte recept gewoon weg niet. Elke Franse familie heeft weer een eigen variant met dezelfde naam. Deze Franse salade afkomstig uit Nice wordt wel gekenmerkt door bepaalde ingrediënten.Namelijk vis, rauwe groente, ansjovis, olijven, uien, gekookte eieren en olijfolie. Daar worden dan vaak weer diverse andere ingrediënten aan toegevoegd zoals bijvoorbeeld aardappels, tomaten, komkommer etc. Al deze salade varianten hebben gewoon dezelfde naam. Juist, salade niçoise.
Ons recept
In mijn versie heb ik krieltjes in schil gebruikt welke ik eerst voorgekookt heb. Uiteraard haricots verts. Deze heb ik, heel makkelijk, bij de krieltjes in de pan gedaan en meegekookt tot ze beetgaar waren. Verder zit in onze klassieke glutenvrije Franse salade ook nog tonijn, cherry tomaten, rode ui, sla en hard gekookte eieren. In dit recept heb ik tonijn uit blik in water gebruikt, maar je kunt ook gewoon tonijn in olie gebruiken. Het is maar net wat je zelf lekker vind. Over het geheel gaat nog een heerlijke dressing en voilá, je hebt een super lekkere en gezonde maaltijd salade.
De hoeveelheid die ik gemaakt heb is voor ongeveer 4 personen. Daarom heb ik de andere dag de overgebleven salade niçoise mee naar mijn werk genomen als lunch. Lekker hoor!
Wil je ons salade niçoise recept ook eens proberen? Je vindt het recept hieronder.
Salade Niçoise
Ingrediënten
- 400 gram krieltjes in schil
- 200 gram haricots verts
- 2 blikjes tonijn
- 150 gram cherry tomaten
- 2 rode uien
- 4 eieren
- 1 krop sla
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel appelazijn
- 1 eetlepel limoensap
- 1 eetlepel kervel
- peper en zout
Instructies
- Was de krieltjes. Snijd de wat grotere door de helft.
- Kook de krieltjes met schil in zo'n 10 minuten gaar.
- Verwijder de uiteinden van de haricots verts en halveer ze.
- Kook de haricots verts zo'n 10 minuten voor. Je kunt ze eventueel samen met de krieltjes in de pan doen. Scheelt weer vaat 😉
- Kook de eieren in ongeveer 10 minuten hard.
- Laat zowel de eieren, als de krieltjes en haricots verts afkoelen.
- Doe intussen de tonijn in een zeef en laat uitlekken.
- Snipper de rode uien en halveer de cherry tomaten.
- Gebruik van de sla alleen het lichtgroene blad, dus het binnenste gedeelte van de krop.
- Verwijder de nerven van de slablaadjes door het blad er langs af te scheuren.
- Doe in een kom de olijfolie, honing, appelazijn, limoensap, kervel en peper en zout naar smaak.
- Meng de dressing goed door.
- Doe de krieltjes, haricots verts, tonijn, cherry tomaten en sla in een schaal.
- Giet de dressing erover en meng alles goed door.
- Pel de eieren en halveer ze. Leg de ei partjes bovenop de salade Niçoise. Serveer de salade Niçoise eventueel met glutenvrij stokbrood.
Notities
Ben je op zoek naar nog meer maaltijdsalades? Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrije lunchrecepten.
De avonturen van Sophie en mij lees je ook terug op social media. Volgen jullie ons daar ook al?