De lekkerste glutenvrije bechamelsaus maak je heel makkelijk en snel zelf. Heerlijk voor bij de lasagne en pasta, maar ook perfect als basissaus.
Bechamelsaus is een witte saus welke veel voorkomt in de Italiaanse- en Franse keuken. De saus werd voor het eerst in het Franse kookboek “Le Cuisinier François” genoemd. Dit boek was gepubliceerd in 1651 door Francois Pierre la Varenne die de kok was van Lodewijk de XIV. Echter kreeg de saus niet de naam van de maker, maar van de Franse markies van Nointel, Louis de Béchameil die ooit opzichter was van Bretagne, om hem te vleien. Deze markies wordt daardoor vaak ten onrechte genoemd als de uitvinder van deze heerlijke saus.
De klassieke bechamelsaus bestaat uit slechts 3 hoofd ingrediënten. Namelijk melk, bloem en boter. Oei, daar gaat het voor de coeliaken al mis! Bloem?! Gluten! Gelukkig is bechamelsaus heel makkelijk glutenvrij te maken. Je vervangt gewoon de bloem door glutenvrije bloem. Makkelijk toch?! Ik gebruik altijd de glutenvrije bloem van Doves Farm, maar elke andere glutenvrije variant werkt ook prima.
Eet je naast glutenvrij ook lactosevrij? Vervang dan de roomboter door een lactosevrije variant. Toen Sophie nog lactosevrij moest eten gebruikte ik altijd de roomboter van MinusL of Dilea. Deze is online te bestellen. De melk kun je vervangen door lactosevrije melk. Wij vonden de Lactofree van Arla het lekkerst. Deze lijkt voor ons het meest op ‘gewone’ melk.
Bechamelsaus is niet alleen erg lekker in de lasagne, aardappelgratin of pasta, maar is natuurlijk ook een perfecte basissaus voor het maken van bijvoorbeeld kaassaus, champignonsaus of pepersaus.
Wil je deze heerlijke glutenvrije bechamelsaus ook eens maken? Je vind ons recept hieronder.
Bechamelsaus glutenvrij
Ingrediënten
- 50 gram glutenvrije bloem
- 50 gram roomboter
- 500 ml volle melk
- ¼ theelepel nootmuskaat
- peper
- zout
Hoe maak je het?
- Verhit de roomboter in een steelpan met dikke bodem totdat deze gaat schuimen.
- Voeg de glutenvrije bloem toe en klop met een garde het geheel door totdat de boter is opgenomen.
- Giet in delen de volle melk erbij.
- Laat steeds een deel, al kloppend, door het bloem-botermengsel opnemen voordat je weer een deel toevoegt.
- Herhaal totdat alle melk op is.
- Breng de bechamelsaus op smaak met de nootmuskaat, peper en zout.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer heerlijke glutenvrije sauzen? Probeer dan ook eens onze glutenvrije peperroomsaus, basilicumroomsaus, stroganoffsaus of pindasaus.
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social Media?
Ipv boter kun je ook olie gebruiken 😉