Een zalige witlofovenschotel met ham en kaas die je echt een keertje geprobeerd moet hebben. Makkelijk en ook nog eens binnen 35 minuten op tafel.
Witlof is echt zo’n groente waar je eigenlijk best wel veel mee kan. Zo heb ik een tijdje terug een heerlijke stamppot met witlof, appel en zalm gemaakt. Maar wat natuurlijk ook altijd erg lekker is, is witlof met ham en kaas. Struikjes lof mooi omwikkeld met een plakje ham en kaas. Oven in. Super lekker, maar wel even een klusje en tijdrovend. Dat moet natuurlijk sneller kunnen. Daarom heb ik afgelopen weekend deze witlofovenschotel met ham en kaas gemaakt.
Lekker, makkelijk en ook nog eens in ongeveer een half uur op tafel. Daarmee een ideaal gezinsrecept voor de doordeweekse drukke dagen. Benieuwd geworden naar dit heerlijke glutenvrije recept? Lees dan snel verder hieronder!
Witlofovenschotel met ham en kaas
Ingrediënten
- 1 kg aardappels
- 5 stronken witlof
- 300 gram hamblokjes
- 100 gram geraspte Goudse oude kaas
- 250 ml Kookroom of Alpro soya kookroom
- 0,5 theelepel peterselie
- 1 snufje nootmuskaat
- 0,5 theelepel dille
- 0,25 theelepel marjolein
- 0,25 theelepel rozemarijn
- 0,25 theelepel dragon
- 0,5 theelepel kervel
- 1 snufje kurkuma
- vloeibare margarine
- peper
- zout
Hoe maak je het?
- Schil de aardappels en snijd ze vervolgens in plakjes van ongeveer 1 cm dik.
- Kook daarna de aardappelschijfjes gedurende 10 minuten. Stoom de aardappelschijfjes droog en zet even aan de kant.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (heteluchtoven).
- Snijd intussen de witlof stronkjes in repen van ongeveer 1 cm breed.
- Meng in een kom de kookroom samen met de peterselie, nootmuskaat, kurkuma, dille, marjolein, rozemarijn, dragon, kervel en wat peper en zout naar smaak door elkaar.
- Vet een grote ovenschaal in met wat vloeibare margarine (lactosevrij). Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal.
- Verdeel daarna de witlof, hamblokjes en de helft van de geraspte kaas over de laag aardappels. Schenk vervolgens de roomsaus over het geheel.
- Leg de andere helft van de aardappels dakpansgewijs op de witlof met ham en kaas. Verdeel als laatste de rest van de kaas over de aardappels.
- Zet de witlofovenschotel met ham en kaas in het midden van de oven. Laat de ovenschotel met witlof in zo'n 25 minuten goudbruin en gaar worden.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer heerlijke gluten- en lactosevrije ovenschotels? Kijk dan ook eens op onze pagina met eenpansgerechten.
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws, nieuwe glutenvrije producten en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij. En soms hebben we ook nog eens een leuke winactie!
Super super lekker!! Zelfs mijn ik lust alles niet dochter heeft het opgegeten!! Zeker voor herhalingvatbaar. Klopt het alleen dat de room zo heel erg dun blijft? Had eigenlijk gedacht dat dat wat zou indikken?
Maar het smaakte er niet minder om. We hebben ervan genoten.
Hoi Sabine, Wat leuk om te horen! Bij mij dikt de room wel wat in. Wellicht kun je de volgende keer een beetje kaas erdoor doen. Groetjes Audrey
Goed idee. Ik dacht zelf anders een eitje door de room te doen. Maar kaar erdoor is ook een optie. Groetjes Sabine
Dank je wel Sabine.