Witlofovenschotel met ham en kaas

Witlof is echt zo’n groente waar je eigenlijk best wel veel mee kan. Zo heb ik een tijdje terug een heerlijke stamppot met witlof, appel en zalm gemaakt. Maar wat natuurlijk ook altijd erg lekker is, is witlof met ham en kaas. Struikjes lof mooi omwikkeld met een plakje ham en kaas. Oven in. Super lekker,  maar wel even een klusje en tijdrovend. Dat moet natuurlijk sneller kunnen. Daarom heb ik afgelopen weekend deze witlofovenschotel met ham en kaas gemaakt.

Lekker, makkelijk en ook nog eens in ongeveer een half uur op tafel. Daarmee een ideaal gezinsrecept voor de doordeweekse drukke dagen. Benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder!



Witlofovenschotel met ham en kaas

Een keertje een andere variatie op de witlof met ham en kaas. Lekker, makkelijk en in ongeveer een half uur op tafel. Uiteraard gewoon gluten- en lactosevrij

Gang Hoofdgerecht, Ovenschotel
Keuken Glutenvrij, Hollands, Lactosevrij
Voorbereidingstijd 10 minutes
Kooktijd 25 minutes
Totale tijd 35 minutes
Porties 6 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 5 stronken witlof
  • 300 gram hamblokjes
  • 100 gram geraspte Goudse oude kaas
  • 250 ml Alpro soya kookroom
  • 0,5 theelepel peterselie
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 0,5 theelepel dille
  • 0,25 theelepel marjolein
  • 0,25 theelepel rozemarijn
  • 0,25 theelepel dragon
  • 0,5 theelepel kervel
  • 1 snufje kurkuma
  • vloeibare margarine
  • peper en zout

Hoe maak je het?

  1. Schil de aardappels en snijd ze vervolgens in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Kook daarna de aardappelschijfjes gedurende 10 minuten. Stoom de aardappelschijfjes droog en zet even aan de kant.

  2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (heteluchtoven). 

  3. Snijd intussen de witlof stronkjes in repen van ongeveer 1 cm breed.

  4. Meng in een kom de alpro kookroom samen met de peterselie, nootmuskaat, kurkuma, dille, marjolein, rozemarijn, dragon, kervel en wat peper en zout naar smaak door elkaar.

  5. Vet een grote ovenschaal in met wat vloeibare margarine (lactosevrij). Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal.

  6. Verdeel daarna de witlof, hamblokjes en de helft van de geraspte kaas over de laag aardappels. Schenk vervolgens de roomsaus over het geheel.

  7. Leg de andere helft van de aardappels dakpansgewijs op de witlof met ham en kaas. Verdeel als laatste de rest van de kaas over de aardappels.

  8. Zet de witlofovenschotel met ham en kaas in het midden van de oven. Laat de ovenschotel met witlof in zo'n 25 minuten goudbruin en gaar worden.

Notities

Als je nog sneller wilt zijn, dan kun je bijvoorbeeld ook 2 zakjes voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken.

Deze heerlijke witlofovenschotel met ham en kaas staat dan in ongeveer een half uur op tafel 😉

Eet smakelijk!

Liefs Audrey

Ben je op zoek naar nog meer heerlijke gluten- en lactosevrije ovenschotels? Kijk dan ook eens op onze pagina met eenpansgerechten.



www.sophieglutenvrij.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code