ijs

vanille roomijs lactosevrij

Toen Sophie te horen kreeg dat ze naast coeliakie ook lactose-intolerantie heeft was een van haar eerste reacties: “Oh mama, nu mag ik ook geen ijsjes meer”. Op zo’n moment breekt je hart.

Natuurlijk gaat deze mama niet zomaar bij de pakken neerzitten. Dan maar zelf lactosevrij roomijs maken.

Voor de Kerst heb ik van mijn lieve hubby een mooie ijsmachine gekregen, dus in de kerstvakantie aan de slag geweest met receptjes voor lactosevrij roomijs en voila, gelukt! Zie hieronder het recept 😀

Vanille roomijs lactosevrij

Heb je lactose-intolerantie en zou je graag weer eens willen genieten van een heerlijk vanille roomijsje? Met dit recept maakt je zelf het lekkerste lactosevrije vanille roomijs. Eenmaal geproefd wil je niet anders meer 😉

Gang Dessert, ijs
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 1 liter
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

 • 250 ml MinusL slagroom
 • 500 ml Lactosevrije melk
 • 130 gram kristalsuiker
 • 1 zakje vanille suiker
 • 1 vanille stokje
 • 5 eidooiers

Hoe maak je het?

 1. Snijd het vanille stokje in de lengte open en schraap het merg met een mesje of theelepel eruit. 

 2. Meng de eidooiers met de suiker en de vanille suiker tot een romige massa.

 3. Breng de melk, de slagroom, het vanille stokje en het vanille merg aan de kook. Zet het vuur laag zodra het kookpunt is bereikt. Verwijder het vanille stokje.

 4. Voeg een beetje van de warme vanilleroom bij de eieren. Roer dit even goed door. Schenk alles terug in de pan. Blijf het geheel zo'n 5 minuten verwarmen en doorroeren totdat de eidooiers gaar zijn. Dit is bij een temperatuur van 80 graden Celsius.

 5. Haal de pan van het vuur en laat het geheel goed afkoelen. Je kan het proces versnellen door de vla in een aluminiumschaal te gieten en deze in een bak met koud water te zetten. Blijf af en toe door roeren. Zet de vla het laatste uur in de koelkast zodat deze goed koud wordt.

 6. Volg de instructies op van de ijsmachine. De kom van mijn ijsmachine moet bijvoorbeeld minimaal 12 uur in de vriezer hebben gestaan. Je hebt ook zelf vriezende ijsmachines (te koop va. € 250,-) waarbij dit niet nodig is. Een niet zelf vriezende ijsmachine is een stuk goedkoper. Een goede heb je al vanaf zo'n € 30,-

 7. Giet de vla in ijsmachine en draai het ijs zo'n 30 tot 40 minuten tot de gewenste dikte. Schep het ijs over in een speciale diepvriesdoos om je vanille roomijs te bewaren.

  Eet smakelijk!

Notities

Heb je geen ijsmachine, maar wil je toch genieten van een lekker lactosevrij ijsje? Je kunt dan ook kiezen voor een lactosevrije parfait

Vanille roomijs lactosevrij is heerlijk met zelfgemaakte gluten- en lactosevrije kniepertjes, vers fruit en wat slagroom.

Of je eet het gewoon lekker eenvoudig uit een gluten- en lactosevrij ijshoorntje

 

Meer gluten- en lactosevrije recepten vind je via deze link

 

Vanille roomijs lactosevrijGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code