Heb je lactose-intolerantie en zou je graag weer eens willen genieten van een heerlijk vanille roomijsje? Met dit recept maakt je zelf het lekkerste lactosevrije vanille roomijs. Eenmaal geproefd wil je niet anders meer ;-)
Voorkomt dat je scherm uitgeschakelt
Voorbereidingstijd 20 minutenminuten
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 50 minutenminuten
Gang Dessert, ijs
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij
Auteur Audrey Dobber
Calorieën p.p.
Porties 1liter
Ingrediënten
250mlMinusL slagroom
500mlLactosevrije melk
130gramkristalsuiker
1zakjevanille suiker
1vanille stokje
5eidooiers
Hoe maak je het?
Snijd het vanille stokje in de lengte open en schraap het merg met een mesje of theelepel eruit.
Meng de eidooiers met de suiker en de vanille suiker tot een romige massa.
Breng de melk, de slagroom, het vanille stokje en het vanille merg aan de kook. Zet het vuur laag zodra het kookpunt is bereikt. Verwijder het vanille stokje.
Voeg een beetje van de warme vanilleroom bij de eieren. Roer dit even goed door. Schenk alles terug in de pan. Blijf het geheel zo'n 5 minuten verwarmen en doorroeren totdat de eidooiers gaar zijn. Dit is bij een temperatuur van 80 graden Celsius.
Haal de pan van het vuur en laat het geheel goed afkoelen. Je kan het proces versnellen door de vla in een aluminiumschaal te gieten en deze in een bak met koud water te zetten. Blijf af en toe door roeren. Zet de vla het laatste uur in de koelkast zodat deze goed koud wordt.
Volg de instructies op van de ijsmachine. De kom van mijn ijsmachine moet bijvoorbeeld minimaal 12 uur in de vriezer hebben gestaan. Je hebt ook zelf vriezende ijsmachines (te koop va. € 250,-) waarbij dit niet nodig is. Een niet zelf vriezende ijsmachine is een stuk goedkoper. Een goede heb je al vanaf zo'n € 30,-
Giet de vla in ijsmachine en draai het ijs zo'n 30 tot 40 minuten tot de gewenste dikte. Schep het ijs over in een speciale diepvriesdoos om je vanille roomijs te bewaren.Eet smakelijk!
Opmerkingen
Veel kookplezier en eet smakelijk!Liefs Audrey en Sophie