Deze overheerlijke Surinaamse masala kip moet je echt een keertje gegeten hebben. Zó ontzettend lekker en helemaal niet moeilijk om te maken. Dit zalige glutenvrije eenpansgerecht is ook nog eens in 45 minuten klaar.
In dit recept heb ik madame Jeanette gebruikt, maar ik kan me zo voorstellen dat het voor sommigen wat te pittig is. Hij staat namelijk vrij hoog op de schaal van scoville. In dat geval kun je beter een wat mildere variant gebruiken zoals bijvoorbeeld de jalapeño peper.
Wees voorzichtig met het snijden van de madame Jeanette. Wrijf niet in je ogen en was na het verwerken goed je handen met zeep. Het kan namelijk een flinke irritatie veroorzaken. Beter nog, draag handschoenen tijdens het verwerken van deze peper. Over madame Jeanette bestaat nog al eens verwarring. In de supermarkt worden rode pepers aangeboden met de naam madame Jeanette, maar dit blijken helemaal geen madame Jeanettes. Een madame Jeanette is namelijk geel en niet rood. Rode madame Jeanettes bestaan gewoon niet. Wat er in deze verpakkingen zit, zijn habenero pepers. Ook een zeer pittig peper en ongeveer in dezelfde klasse op de schaal van scoville, maar toch echt een andere soort.
Madame Jeanettes komen uit Suriname en hebben een fruitige smaak zoals mango en ananas. De habenero peper smaakt eveneens als tropisch fruit. Door de naam werd voorheen gedacht dat de habenero oorspronkelijk uit Cuba, Havana komt. Recent onderzoek wijst uit dat de oorsprong hoogstwaarschijnlijk op het Mexicaanse eiland Yucantán ligt.
Wat is de schaal van scoville?
Net heb ik al even de schaal van Scoville genoemd. Maar wat is dat nu? De schaal van Scoville is ontwikkeld door Wilbert Scoville in 1912 en meet de heetheid van chilipeper en pittige sauzen. Dus mochten de bovengenoemde madame Jeanettes of habenero’s te veel van het goede zijn, check dan dit lijstje voor mildere alternatieven. Tenzij je nog pittiger wilt eten, dan ga je natuurlijk een stapje hoger op de schaal.
Bron: www.wikipedia.nll
Maar goed, even genoeg over alle heerlijke spicy pepers die er zijn. Terug naar deze heerlijke Surinaamse masala kip. In dit gerecht gebruik ik ook masala kruiden. Deze koop je onder andere bij de Toko, Surinaamse winkel of Turkse supermarkt. Van een aardige dame uit Suriname kreeg ik ooit het advies om alleen deze masala kruiden, zoals op de foto, te gebruiken. Over andere merken masala kruiden had ze een pittige mening ;-). Ik heb haar advies ter harte genomen en het is inderdaad heerlijk.
Wil je deze heerlijke Surinaamse masala kip ook eens maken? Je vind de uitgebreide beschrijving hieronder!
Surinaamse masala kip
Ingrediënten
- 750 gram kippendijenfilet
- 4 grote aardappels
- 400 gram sperziebonen
- 4 eieren
- 3 tomaten
- 2 uien
- 1 madame jeanette
- 2 bolletjes Chinese knoflook
- 1 kippenbouillonblokje
- 75 ml water
- 2½ el masala kruiden
- zout
- olijfolie
Hoe maak je het?
- Snijd de kip in stukken.
- Schil de aardappels en snijd in 6 stukken.
- Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd ze in stukken van ongeveer 4 cm.
- Snipper de uien.
- Snijd de knoflook en madame jeanette zo fijn mogelijk. Ik gebruik hier de hakmolen van de staafmixer voor.
- Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd ze in blokjes.
- Doe wat olijfolie in de wok en fruit hierin de ui, knoflook en madame jeanette.
- Voeg de kippendijenfilet toe en bak rondom aan. De kip hoeft niet helemaal gaar te zijn.
- Voeg de masala kruiden toe en bak even mee.
- Doe nu de tomaten bij de kip en roerbak even mee.
- Vervolgens voeg je de aardappels en sperziebonen toe.
- Giet het water erbij samen met het bouillonblokje en wat zout naar smaak.
- Breng het geheel aan de kook.
- Kook intussen de eieren in ongeveer 10 minuten hard.
- Roer de masala kip regelmatig door zodat alles gelijkmatig gaar wordt.
- Pel de eieren en halveer ze. Leg de eieren bovenop de masala kip.
- Na ongeveer 20 tot 25 minuten is je Surinaamse masala kip klaar.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer glutenvrije recepten? Kijk dan ook eens in onze recepten index. Hier vind je al onze recepten op categorie en alfabet.
De avonturen van Sophie en mij lees je ook terug op social media. Volgen jullie ons daar ook al?
Ik las je kip massala recept.
De madam janet peper laat ik heel in het stoofgerecht.
Madam janet fijn snijden (zonder pitten?) en mixen met knoflook, is dat niet erg heet?
Gr.
John
Beste John,
De zaadlijsten verwijder ik wel, maar ik hak de madame Jeanette inderdaad samen met de knoflook fijn. Wij vinden het niet te pittig, maar smaken verschillen natuurlijk.
Groetjes Audrey