Als we niet naar Spanje kunnen, dan halen we Spanje gewoon in huis met deze heerlijke glutenvrije Spaanse kip in tomaten-paprikasaus.
Dit recept ligt al een tijdje klaar om uitgewerkt te worden, maar door alle drukte is het er helaas niet van gekomen. Jammer eigenlijk, want het is juist een heel makkelijk recept en ook nog eens zeer smaakvol. Lekker met verse tomaten, paprika en uiteraard uien en knoflook. De serranoham en het gerookt paprikapoeder geven het die authentieke Spaanse smaak. Zalig gewoon.
Gerookt paprikapoeder voor Spaanse- en Zuid-Amerikaanse gerechten koop ik altijd van het merk La Chinata ( Pimentón de la vera). Het zit in rode blikjes en is verkrijgbaar in 3 smaken. Zoet, half zoet en heet. Je kunt het kopen bij de meeste grote supermarkten.
In dit recept heb ik de half zoete variant gebruikt. Door de knoflook en uien vonden wij deze Spaanse kip in paprika-tomatensaus kruidig genoeg. Wil je de kip toch wat meer pit geven. Gebruik dan de hete variant en voeg eventueel nog een rood pepertje toe.
Serveer de Spaanse kip in paprika-tomatensaus met bijvoorbeeld patatas bravas, witte bonen en een frisse salade.
Wil je deze heerlijke tomaten-paprikakip ook eens maken?Je vind ons recept hieronder.
Spaanse kip in tomaten-paprikasaus
Ingrediënten
- 1½ kg hele kip
- 3 teentjes knoflook
- 2 uien
- 4 rijpe tomaten
- 2 rode punt paprika's
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder half zoet pimentón de la vera
- 2 blikjes tomatenpuree
- 100 gram serranoham
- 200 ml Spaanse rode wijn
- peper en zout
- olijfolie
Hoe maak je het?
- Hak de kip in stukken en kruid met wat peper en zout.
- Snijd de uien, tomaten en paprika's in blokjes.
- Pel de teentjes knoflook.
- Scheur de serranoham in stukjes.
- Verhit een scheut olijfolie in de braadpan en fruit hierin de ui glazig.
- Voeg de knoflook en serranoham toe en bak eventjes mee.
- Leg de stukken kip ertussen en bak rondom aan.
- Voeg de paprika- en tomatenblokjes toe en bak zo'n 5 minuten mee.
- Schep de tomatenpuree bij het geheel samen met het gerookt paprikapoeder.
- Schenk als laatste de rode wijn bij het geheel, roer goed door en breng aan de kook
- Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan.
- Laat de kip in zo'n 45 minuten verder gaar stoven.
- Draai regelmatig om.
Opmerkingen
Wil je nog meer Spaanse glutenvrije recepten uitproberen? Wat denk je bijvoorbeeld van de knoflook kip, albóndigas of witte bonenschotel met chorizo?
Volgen jullie Sophie en mij ook al op Social Media?
Heerlijk recept, nu al meerdere eren gemaakt en steeds een succes. Ik gebruik kippendij filet in plaats van hele kip voor het gemak 🙂
Dat is ook een goed idee zeg! Fijn dat het recept zo goed bevalt 😀