Het is alweer even geleden sinds de laatste ovenschotel, dus hoogste tijd voor een nieuw recept. Dat is deze rode bieten ovenschotel met gehakt en knoflook-aardappelpuree geworden. Deze schotel moet je gewoon een keertje geprobeerd hebben. Ook als je niet van bieten houdt. Zo ontzettend lekker!
Vorige week zag ik ze weer liggen bij de Turkse groenteboer en dan moet ik ze gewoon meenemen. Rode bieten of zoals ik ze vroeger noemde toen ik nog in Leerdam woonde, krooten. Maar goed, ik woon inmiddels al zo’n 12 jaar niet meer in Leerdam, dus nu heten ze gewoon rode bieten. Een groente waar ik als kind al dol op was en dat is altijd zo gebleven. Eerst voorkoken, dan schillen en vervolgens grof raspen. Mijn moeder deed er vaak gekookte aardappelen bij en speklapjes met van die lekkere speklapjes kruiden. Daar kreeg je dan van die lekkere jus van. Vervolgens prakte ik, zoals een echte Hollander, alles door elkaar en dan eten maar. Mjam! O ja, rauwe uitjes. Die deed mijn moeder er ook vaak bij, maar die liet ik meestal staan.
Het maken van rode bieten heb ik voorgezet in mijn eigen keuken voor mijn eigen gezin. Sophie was er als dreumes dol op, maar tegenwoordig vind ze bieten vies. Pfff, kleuters! Patrick eet ze wel, maar vind ze niet zo lekker. ’t Ja, dan zit het er niet anders op dan een ander recept bedenken met deze rode snoepjes. Dat is uiteindelijk deze heerlijke rode bieten ovenschotel met gehakt en knoflook-aardappelpuree geworden.
En zoals ik hierboven al noemde. Ook als je niet van bieten houdt, is deze bietenschotel zeker de moeite waard om te proberen. Door de tijm worden de bieten wat minder zoet en daardoor wat minder uitgesproken van smaak. Patrick vond het in ieder geval heerlijk. Hij heeft zelfs 2 x keer opgeschept. En dat voor iemand die echt niet van bieten houdt.
Wil je weten hoe je deze heerlijke rode bieten ovenschotel maakt? Je vind ons recept hieronder.
Rode bieten ovenschotel met gehakt
Ingrediënten
- 3 grote rode bieten voorgekookt
- 1250 gram kruimige aardappelen
- 500 gram rundergehakt
- 1 grote appel
- 1 grote ui
- 2 theelepels knoflookpuree
- 2 theelepels rozemarijn
- 1,5 theelepel tijm
- 1 theelepel citroensap
- 150 ml melk
- 20 gram boter
- 1 eetlepel gehaktkruiden
- jong belegen geraspte kaas
- peper en zout
- olie of margarine
Hoe maak je het?
- Schil de aardappels en snijd ze in 4 tot 6 stukken. Kook ze in ongeveer 10 minuten met wat zout gaar.
- Schil de bieten en rasp deze grof. Strooi er de tijm samen met wat peper en zout naar smaak over en roer even door.
- Schil intussen de appel en snijd deze in kleine blokjes. Giet er een theelepel citroensap over tegen het bruin worden en meng even door. Roer de appelblokjes door de rode bieten.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Snipper de uien.
- Verhit een scheutje margarine of olie in een koekenpan en fruit hierin de ui. Voeg het gehakt toe samen met de gehakt kruiden en bak dit rul.
- Schenk de melk in een steelpannetje en breng aan de kook.
- Stamp de aardappelen fijn samen met de boter, warme melk, knoflookpuree, rozemarijn samen met wat peper en zout naar smaak.
- Schep het gehaktmengsel onderin de ovenschaal. Schep hierboven op het bietenmengsel.
- De bovenste laag is de aardappel-knofloopuree. Strijk deze mooi glad met de achterkant van je lepel.
- Als laatste strooi je een flinke laag geraspte jong belegen kaas op de rode bieten ovenschotel.
- Laat de ovenschotel met rode bieten in zo'n 15 tot 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar worden. Serveer direct.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar meer van dit soort gerechten zoals deze heerlijke gluten- en lactosevrije ovenschotel met rode bieten en gehakt? Je vind ze allemaal op onze pagina met ovenschotels.
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws, nieuwe glutenvrije producten en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij. En soms hebben we ook nog eens een leuke winactie!