Rode bieten ovenschotel met gehakt

Het is alweer even geleden sinds de laatste ovenschotel, dus hoogste tijd voor een nieuw recept. Dat is deze rode bieten ovenschotel met gehakt en knoflook-aardappelpuree geworden. Deze schotel moet je gewoon een keertje geprobeerd hebben. Ook als je niet van bieten houdt. Zo ontzettend lekker!

Vorige week zag ik ze weer liggen bij de Turkse groenteboer en dan moet ik ze gewoon meenemen. Rode bieten of zoals ik ze vroeger noemde toen ik nog in Leerdam woonde, krooten. Maar goed, ik woon inmiddels al zo’n 12 jaar niet meer in Leerdam, dus nu heten ze gewoon rode bieten. Een groente waar ik als kind al dol op was en dat is altijd zo gebleven. Eerst voorkoken, dan schillen en vervolgens grof raspen. Mijn moeder deed er vaak gekookte aardappelen bij en speklapjes met van die lekkere speklapjes kruiden. Daar kreeg je dan van die lekkere jus van. Vervolgens prakte ik, zoals een echte Hollander, alles door elkaar en dan eten maar. Mjam! O ja, rauwe uitjes. Die deed mijn moeder er ook vaak bij, maar die liet ik meestal staan.

Het maken van rode bieten heb ik voorgezet in mijn eigen keuken voor mijn eigen gezin. Sophie was er als dreumes dol op, maar tegenwoordig vind ze bieten vies. Pfff, kleuters! Patrick eet ze wel, maar vind ze niet zo lekker. ‘t Ja, dan zit het er niet anders op dan een ander recept bedenken met deze rode snoepjes. Dat is uiteindelijk deze heerlijke rode bieten ovenschotel met gehakt en knoflook-aardappelpuree geworden.

En zoals ik hierboven al noemde. Ook als je niet van bieten houdt, is deze bietenschotel zeker de moeite waard om te proberen. Door de tijm worden de bieten wat minder zoet en daardoor wat minder uitgesproken van smaak. Patrick vond het in ieder geval heerlijk. Hij heeft zelfs 2 x keer opgeschept. En dat voor iemand die echt niet van bieten houdt.

Wil je weten hoe je deze heerlijke rode bieten ovenschotel maakt? Je vind ons recept hieronder.



Rode bieten ovenschotel met gehakt

Een heerlijke gluten- en lactosevrije rode bieten ovenschotel met gehakt en aardappel-knoflookpuree. Super lekker, ook als je niet van bieten houdt.

Gang Hoofdgerecht, Ovenschotel
Keuken Glutenvrij, Hollands, Lactosevrij
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 4 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingredi├źnten

  • 3 grote rode bieten voorgekookt
  • 1250 gram kruimige aardappelen
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 grote appel
  • 1 grote ui
  • 2 theelepels knoflookpuree
  • 2 theelepels rozemarijn
  • 1,5 theelepel tijm
  • 1 theelepel citroensap
  • 150 ml lactosevrije melk
  • 20 gram lactosevrije boter
  • 1 eetlepel gehaktkruiden
  • jong belegen geraspte kaas
  • peper en zout
  • olie of margarine

Hoe maak je het?

  1. Schil de aardappels en snijd ze in 4 tot 6 stukken. Kook ze in ongeveer 10 minuten met wat zout gaar.

  2. Schil de bieten en rasp deze grof. Strooi er de tijm samen met wat peper en zout naar smaak over en roer even door.

  3. Schil intussen de appel en snijd deze in kleine blokjes. Giet er een theelepel citroensap over tegen het bruin worden en meng even door. Roer de appelblokjes door de rode bieten.

  4. Verhit de oven op 200 graden Celsius.

  5. Snijd de uien fijn.

  6. Verhit een scheutje margarine of olie in een koekenpan en fruit hierin de ui. Voeg het gehakt toe samen met de gehakt kruiden en bak dit rul.

  7. Schenk de melk in een steelpannetje en breng aan de kook.

  8. Stamp de aardappelen fijn samen met de boter, warme melk, knoflookpuree, rozemarijn samen met wat peper en zout naar smaak.

  9. Schep het gehaktmengsel onderin de ovenschaal. Schep hierboven op het bietenmengsel.

  10. De bovenste laag is de aardappel-knofloopuree. Strijk deze mooi glad met de achterkant van je lepel.

  11. Als laatste strooi je een flinke laag geraspte jong belgen kaas op de rode bieten ovenschotel.

  12. Laat de ovenschotel met rode bieten in zo'n 15 tot 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar worden. Serveer direct.

Notities

Heel veel kookplezier en eet smakelijk!

 

Liefs Audrey en Sophie

Ben je op zoek naar meer van dit soort gerechten zoals deze heerlijke gluten- en lactosevrije ovenschotel met rode bieten en gehakt? Je vind ze allemaal op onze pagina met ovenschotels.



Volgen jullie Sophie en mij al op instagram en Facebook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code