Een heerlijke, makkelijke en gezonde risotto met varkenshaas welke je ook nog eens super snel op tafel hebt staan.
Dit zalige risotto met varkenshaas recept ligt al een tijdje op de plank, maar tot op heden nog geen kans gezien om het recept ook daadwerkelijk te posten. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik de foto’s niet zo mooi vond. Een beetje te donker en somber. Gelukkig begin ik Photoshop steeds beter onder de knie te krijgen, dus dat probleem afgelopen week getackeld. Dus bij deze eindelijk het risotto met varkenshaas recept!
Welke rijstsoorten zijn geschikt als risotto?
Voor het maken van de perfecte risotto is het heel belangrijk dat je een goede soort rijst gebruikt. Niet elke rijst is namelijk geschikt voor het maken van risotto. De korrel moet sowieso goed vocht op kunnen nemen zonder dat de korrels te gaar of papperig worden. Maar welke soorten zijn nu juist geschikt voor het maken van een heerlijke risotto? Dat vertel ik je hieronder.
Arborio
De witte Arborio rijst is een licht klevende rijst met grote, bijna ronde, korrels. Tijdens het koken nemen de korrels veel vocht op, maar van binnen blijven ze stevig. Deze rijstsoort is heel geschikt om een mooie, romige risotto mee te maken. Arborio is de meest gebruikte en de meest verkochte rijstsoort voor risotto. In Nederland is deze soort het best verkrijgbaar.
Carnaroli
Carnaroli is een soort rijst die net zoals Arborio wordt verbouwd in de Italiaanse streken Piedmont en Lombardije. Deze soort wordt minder verbouwd dan Arborio en is daardoor exclusiever en duurder. De licht klevende rijst lijkt op Arborio, alleen zijn de korrels iets groter en wat langer. Het verschil met Arborio? Carnaroli geeft een iets nattere risotto.
Vialone Nano
Deze rijstsoort komt uit de regio Veneto. Het is een rijst die vooral geschikt is voor risotto’s die vochtiger worden gehouden, in Italië noemen ze dit all’onda. Deze soort is een goede keuze als je een risotto maakt met kwetsbare ingrediënten, zoals zeevruchten.
Nog meer soorten
Arborio, Carnaroli en Violone Nano zijn de meest gebruikte rijstsoorten voor het maken van risotto. Daarnaast bestaan er nog een hoop andere, minder bekende, soorten, waaronder: Roma, Baldo, Cripto, Lido en Pandano.
Onze risotto met varkenshaas
Deze heb ik vrij eenvoudig gehouden. Groentebouillon, wat verse goed rijpe tomaten, courgette, gele paprika, rood uitje en uiteraard wat knoflook. Daarbij zalige varkenshaasmedaillons. Serveer er eventueel een frisse salade bij en je hebt een heerlijke en gezonde glutenvrije maaltijd. Wil je deze zalige risotto met varkenshaas ook eens maken? Je vind ons recept hieronder!
Risotto met varkenshaas
Ingrediënten
- 400 gram risotto rijst
- 600 gram varkenshaas
- 1 courgette
- 1 rode ui
- 1 gele paprika
- 750 ml water
- 2 groentebouillonblokjes
- 3 teentjes knoflook 1 voor de varkenshaas en 2 voor de risotto
- 2 theelepels oregano
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- 2 rijpe trostomaten
- peper
- zout
Hoe maak je het?
- Snipper de rode ui en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
- Snijd de gele paprika, tomaten en courgette in blokjes.
- Kook 750 ml in de waterkoker.
- Voeg de groentebouillonblokjes toe aan het gekookte water en laat ze vervolgens oplossen.
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in de wok en fruit hierin de rode ui en ⅔ van de knoflook.
- Voeg de tomatenblokje en gele paprika toe en bak even mee.
- Vervolgens voeg je de risottorijst toe en roerbak ook deze even mee totdat hij wat glazig ziet.
- Schenk de groentebouillon bij de risotto samen met de Italiaanse kruiden.
- Schep de risotto regelmatig om totdat alle bouillon is opgenomen.
- Maak intussen de varkenshaas klaar.
- Meng 2 eetlepels olijfolie met de oregano en ⅓ van de knoflook samen met wat peper en zout naar smaak.
- Snijd de varkenshaas in medaillons en meng ze door de marinade.
- Zet een koekenpan met dikke bodem zonder vet op het vuur en bak de varkenshaas rondom lichtbruin. Zorg ervoor dat de varkenshaas iets roze van binnen blijft.
- Als de bouillon bijna is opgenomen door de risotto voeg je de courgette blokjes toe. Roer goed door.
- Serveer de risotto op een bord en leg er wat stukje varkenshaas bij.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ook zo dol op de Italiaanse glutenvrije keuken? Probeer dan ook een onze spaghetti bolognese, de minestronesoep of de pasta met ratatouille en gehakt.
Volgen jullie ons ook al op Social Media?
Bron: NPO3










