Bij een quiche of hartige taart wordt vaak een bodem gebruikt van bladerdeeg als basis. Natuurlijk is er ook glutenvrij bladerdeeg verkrijgbaar, maar ja, daar hangt wel een prijskaartje aan. En eerlijk gezegd, ik vind het okay te eten, maar heel erg lekker vind ik het niet. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een aantal alternatieven voor een hartige taart. Zo heb ik een aantal weken geleden de aardappeltaart met broccoli en zalm gemaakt en afgelopen week deze heerlijke rijsttaart met broccoli, prei, ham en kaas.
De naam van het gerecht verklapt het al, de bodem en de zijkanten zijn van gekookte rijst gemaakt. En ik kan je vertellen, dat is écht een uitstekende basisbodem voor je quiche of hartige taart. Maar ook nog eens mega lekker. Ik heb onze rijsttaart lekker gevuld met broccoli, prei, paprika, hamblokjes en kaas. Dat was echt snoepen. Zelf ons kleinste Dobbertje was helemaal verkocht. Dus bij deze is de rijsttaart met broccoli, prei, ham en kaas dan ook ‘gedoopt’ tot kids proof en gezinsrecept.
Hoe je deze heerlijke quiche maakt? Je leest het allemaal hieronder.
Rijsttaart met broccoli, prei, ham en kaas
Ingrediënten
- 1 struikje broccoli
- 1 prei
- 250 gram hamblokjes
- 200 gram gekookte rijst
- 200 gram geraspte jong belegen kaas
- 6 eieren
- 200 gram roomkaas
- 1/3 rode paprika
- 1/3 groene paprika
- 1/3 gele paprika
- 10 gram bieslook
- 5 takjes bladpeterselie
- boter om in te vetten
- zout
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Vet een quiche vorm van 25 cm doorsnede in. Als je deze niet hebt, dan kun je ook een taartvorm gebruiken van dezelfde doorsnede.
- Meng de gekookte rijst met 2 van de eieren en 100 gram geraspte kaas.
- Verdeel het rijstmengsel over de bodem en zijkanten van de quiche vorm. Druk goed aan met de achterkant van een lepel.
- Zet de rijstbodem gedurende zo'n 10 minuten in de oven.
- Snijd intussen de broccoli in kleine roosjes en kook deze even met wat zout gedurende 3 minuten. Giet af en zet even aan de kant.
- Snijd vervolgens de paprika's in blokjes en de prei in ringetjes.
- Haal de rijstbodem uit de oven na 10 minuten en zet even aan de kant.
- Meng in een kom de overgebleven 4 eieren met de roomkaas en 100 gram geraspte kaas. Breng eventueel verder op smaak met wat peper en zout.
- Snipper de bladpeterselie en knip de bieslook in kleine stukjes boven het kaasmengsel.
- Schep nu ook de prei, paprika- en hamblokjes erbij samen met de broccoli en meng alles goed door.
- Giet het ham-kaas-groentemengsel over de rijstbodem en strijk even glad met een spatel. Zet de quiche vorm terug in de oven.
- Bak de rijsttaart met broccoli, prei, ham en kaas gedurende zo'n 35 minuten goudbruin en gaar. De quiche is klaar als het eimengsel volledig gestold is.
Opmerkingen
Veel kookplezier en eet smakelijk! Liefs Audrey en Sophie
Voedingswaarden per persoon/portie
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws, nieuwe glutenvrije producten en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij. En soms hebben we ook nog eens een leuke winactie!
Weer leuke ideeën opgedaan ?
Leuk! Always happy to help 😀
Deze taart is super lekker echt een aanrader?
Dank je wel voor je bericht. Leuk om te horen dat de rijsttaart goed bevalt.
Groetjes Audrey
De rijsttaart met broccoli was heerlijk. I heb die de rijst wat bloemkool gedaan die ik had liggen. Mijn zoon heeft eindelijk een keer al zijn groenten op. Voor herhaling vatbaar ?
Dank voor je berichtje. Fijn dat het zo goed bevallen is.
Groetjes Audrey