Vanaf nu hoef je op de eerste dag van het nieuwe jaar de geliefde nieuwjaarsrolletjes niet meer te missen. Met dit recept maak je ze namelijk vrij makkelijk zelf en ook nog eens gluten- en lactosevrij. En ze zijn ook nog eens super lekker!
Nieuwjaarsrolletjes worden wel eens verward met kniepertjes, ook wel ijzerkoek genoemd. Ze lijken namelijk best wel op elkaar. Kniepertjes zijn plat en nieuwjaarsrolletjes worden opgerold, dat is het verschil. Weet je ook waarom? Volgens de traditie is het oude jaar in december compleet ontvouwen, daarom zijn de kniepertjes plat. Nieuwjaarsdag symboliseert het nieuwe jaar vol zaken die nog komen gaan, dus nog ontvouwen moet worden. Daarom zijn de nieuwjaarsrolletjes opgerold.
Wil je onze glutenvrije nieuwjaarsrolletjes ook eens maken? Je vind het uitgebreide recept hieronder.
Veel bakplezier gewenst en alvast de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar.
Nieuwjaarsrolletjes (kniepertjes)
Ingrediënten
- 85 gram tapiocameel
- 85 gram kikkererwtenmeel
- 85 gram rijstmeel
- 125 gram licht bruine basterdsuiker
- 250 ml lauw water
- 75 gram zachte boter
- 1 ei
- 0,5 theelepel kaneel
- 1 theelepel vanille-extract
- snufje zout
Hoe maak je het?
- Verwarm de ijshoornmaker voor. Als je deze niet hebt, dan kun je ook een wafelijzer gebruiken met fijne ruit.
- Zeef het kikkererwtenmeel, tapiocameel en rijstmeel boven een kom. Voeg de kaneel en een snufje zout toe.
- Meng in een andere kom de zachte boter, licht bruine basterdsuiker, het vanille-extract en het ei tot een romig mengsel.
- Voeg om en om een deel van het meel en een deel water toe en mix tot een mooi glad beslag. Als het beslag wat te dik is, dan kun je nog wat water toevoegen.
- Schep met een ijsbolletjes lepel een halve lepel beslag op de plaat van de ijshoorntjes maker. Verdeel het beslag met een spatel over de bakplaat en sluit het apparaat.
- Je kniepertje is klaar zodra deze goudbruin en knapperig is. Haal het kniepertje van de bakplaat en rol deze direct op. Laat even afkoelen op een rooster.
- Herhaal tot al het beslag op is. Je kunt de kniepertjes (nieuwjaarsrolletjes) zo'n 3 maanden bewaren in een afgesloten koektrommel.
Opmerkingen
Ben je ook nog op zoek naar wat heerlijke hapjes voor oud & nieuw? Kijk dan ook eens op onze pagina met, hoe kan het ook anders, glutenvrije oud & nieuw recepten!
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws, nieuwe glutenvrije producten en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij. En soms hebben we ook nog eens een leuke winactie!
kikkererwtenmeel met welk meel wat kan ik die vervangen? mvg
Gewone glutenvrije bloem werkt ook. Groetjes Audrey