Een heerlijke Italiaanse klassieker, maar dan glutenvrij, is deze zalige lasagne bolognese met bechamelsaus en een verrukkelijke topping van Parmezaanse kaas uit de oven.
Lasagne is ook zo’n typisch Italiaanse gerecht waar mega veel variaties al op los gelaten zijn. Hoewel ik deze variaties ook allemaal erg lekker vind, geef ik toch de voorkeur aan de klassieke variant. Gewoon heel eenvoudig met bechamelsaus, lasagne, een topping van Parmezaanse kaas en bolognesesaus.
De bechamelsaus en de traditionele Bolognesesaus maak ik altijd zelf. De recepten zijn vrij eenvoudig om te maken en er kan weinig aan mislukken. Dus ook perfect voor de beginnende thuiskok. Je moet voor deze lasagne wel even wat tijd uittrekken. Het kost je namelijk zo’n 30 tot 45 minuten voorbereiding, maar dit proef je zeker terug in je gerecht. De laatste 35 tot 40 minuten doet de oven de rest van het werk voor je, dus kan jij mooi even iets anders doen.
Mijn gezin kan inmiddels geen genoeg van krijgen van deze traditionele lasagne. Het staat hier dan ook regelmatig op tafel.
Wil je deze verrukkelijke klassieke lasagne bolognese ook eens voorschotelen aan jou gezin? Scroll dan snel naar beneden voor het recept!
Lasagne bolognese
Ingrediënten
- 250 gram glutenvrije lasagne
- 500 gram rundergehakt
- 1 winterpeen
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 blikje tomatenpuree 70 gram
- 2 blikjes tomatenblokjes a 400 gram
- 10 blaadjes verse basilicum
- 1 theelepel oregano
- 1 blaadje laurier
- 1 theelepel suiker
- 1 runderbouillonblokje
- 500 ml glutenvrije bechamelsaus
- Parmezaanse kaas
- peper
- zout
- olijfolie
Hoe maak je het?
- Rasp de knoflook.
- Snipper de ui en snijd de winterpeen in blokjes van ongeveer 0,5 cm.
- Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en fruit hierin de ui, knoflook en winterpeen.
- Voeg het gehakt toe samen met wat peper en zout naar smaak en bak het rul.
- Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, runderbouillonblokje, laurier, oregano en suiker toe en breng aan de kook.
- Knip de blaadjes van de basilicum fijn en voeg ze bij de bolognesesaus.
- Zet het vuur laag en laat de saus zachtjes zo'n 15 minuten door pruttelen.
- Verwarm intussen de oven voor op 200 graden Celsius.
- Maak de bechamelsaus volgens het recept.
- Doe een laag lasagne in een ovenschaal.
- Schep hier de helft van de bolognesesaus overheen.
- Beleg wederom met een laag lasagne.
- Schep de helft van de bechamelsaus over de lasagne.
- Dek weer af met een laag lasagne.
- Vervolgens de tweede helft van de bolognesesaus, daarna weer een laag lasagne en vervolgens de tweede helft van de bechamelsaus.
- Top de lasagne af met een flinke laag geraspte Parmezaanse kaas.
- Zet de lasagne in het midden van de oven en laat in zo'n 35 tot 40 minuten goudbruin en gaar worden.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ook zo dol op de Italiaanse keuken? Probeer dan ook eens onze glutenvrije calzone, minestronesoep, Italiaanse gehaktballetjes of conchigliette met chipolataworstjes.
Volgen jullie Sophie en mij ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze glutenvrije recepten, maar ook tips, reviews, glutenvrije aanbiedingen, nieuwe producten en nog veel meer.