We blijven nog even onze ovenschotel traditie voortzetten. Ze zijn ook zo makkelijk! Slechts 20 minuten voorbereiding en de oven doet de rest van het werk voor je. Heb jij mooi even tijd voor andere dingen. Afgelopen week heb ik voor het eerst deze glutenvrije gnocchi ovenschotel met tomaat, kaas en spekjes gemaakt voor mijn gezinnetje.
Ik moet heel eerlijk bekennen dat het voor mij ook voor het eerst was dat ik gnocchi thuis gemaakt heb. Als pasta vind ik het namelijk allemaal wat plakkerig. Net als risotto trouwens, dat is ook zo’n gerecht waar ik niet echt aan kan wennen. Vind het wel lekker, maar na een paar happen ben ik er gewoon klaar mee. Maar gnocchi in een ovenschotel is het gewoon perfect. Wellicht lukt dit trucje ook met risotto ;-).
Je moet wel goed opletten met gnocchi koken dat je ze direct uit de pan schept zodra ze gaan drijven, je kookt ze namelijk al vrij snel te gaar. Dat werd bij mij even een ravage op de kookplaat, ik wilde namelijk weer eens te snel, maar uiteindelijk kwam het allemaal goed.
Nog een leuk gnocchi weetje. Veel mensen spreken het woord gnocchi uit als ‘gnotsjie’, maar het is eigenlijk ‘njokkie’. Ik geef toe, ook ik moet er nog erg aan wennen en roep dan ook regelmatig ‘gnotsjie’, ha, ha.
Wil je ons recept ook eens proberen? Je vind het hieronder.
Gnocchi ovenschotel met tomaat, kaas en spekjes
Ingrediënten
- 800 gram gnocchi ah koelvak
- 2 rode uien
- 2 bolletjes Chinese knoflook
- 1 courgette
- 200 gram cherry tomaten
- 250 gram rookspekjes
- 1 rode punt paprika
- 150 gram Boursin sjalot en bieslook
- 2 theelepels italiaanse kruiden
- geraspte kaas
- peper en zout
- olijfolie
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Snipper de rode ui en snijd de knoflook zo fijn mogelijk. Voor het fijnhakken van knoflook gebruik ik vaak een wiegemes.
- Halveer de cherry tomaatjes en snijd de paprika in blokjes.
- Snijd de courgette eerst in de lengte in 4 stukken en vervolgens in plakjes.
- Zet intussen het water op voor de gnocchi met wat zout.
- Verhit een beetje olijfolie in een wok of hapjes pan en fruit hier in de ui en knoflook.
- Voeg de spekjes erbij en bak deze goudbruin.
- Schep vervolgens de courgette, kerstomaatjes en paprika bij het geheel er roerbak zo'n 5 minuten mee.
- Voeg de Boursin toe samen met de Italiaanse kruiden en een beetje peper naar smaak.
- Kook nu de gnocchi. Op de verpakking staat 2 minuten kooktijd, maar binnen 1 minuut kwamen bij mij de eerste al bovendrijven welke ik met een schuimpaan steeds uit de pan heb geschept in het vergiet.
- Voeg de gnocchi toe aan de rest en roer even goed door.
- Schep het geheel in een grote ovenschaal en bestrooi royaal met de geraspte kaas.
- Zet de gnocchi ovenschotel met courgette, tomaat en kaas in het midden van de oven en laat in zo'n 20 minuten goudbruin worden.
Opmerkingen
Ben je op zoek naar nog meer gerechten voor in de oven zoals deze gnocchi ovenschotel met courgette, tomaat en kaas. Je vind ze op onze pagina met glutenvrije ovenschotels.
Volgen jullie Sophie en mij ook al op Social Media?