Kruidige glutenvrije gehaktballetjes pilav met abrikozen. Lekker met witte rijst en een frisse salade.
Het is alweer even geleden dat we een nieuw gehaktballetjes recept hebben gepost! Hoogste tijd om daar verandering in te brengen! Deze keer zijn het deze zalige glutenvrije gehaktballetjes pilav met abrikozen geworden. Heerlijke kruidige balletjes in een zalige saus van tomaat, paprika en abrikozen met als finishing touch ras el hanout.
In onze versie heb ik ook nog wat chilipoeder gebruikt. Voor Sophie was dit echter iets te spicy. Daarom staat het als optioneel in het recept. Wij hebben bij de gehakballetjes pilav witte rijst gegeten en een eenvoudige frisse salade met wat ijsbergsla, komkommer en een tomaatje erdoor. Je kunt de pilav gehaktballetjes ook met bijvoorbeeld glutenvrij stokbrood eten en dan lekker dippen in de saus. Mmm!
Heb je al trek gekregen in dit heerlijke glutenvrije gerecht? Scroll dan snel naar beneden voor ons recept!
Gehaktballetjes pilav met abrikozen
Ingrediënten
- Voor de gehaktballetjes:
- 500 gram rundergehakt
- 1 eetlepel peterselie
- 4 eetlepels glutenvrij paneermeel
- 1 eetlepel uiensnippers
- 1 theelepel fenegriek
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- ½ theelepel kaneel
- 1 theelepel knoflookpuree
- ...........................................................................................
- Voor de saus:
- 1 rode puntpaprika
- 1 gele puntpaprika
- 1 blik abrikozen 410 gram
- 4 takjes krulpeterselie
- 1 bolletje solo knoflook
- 1 rode ui
- 1 groentebouillonblokje
- 2 blikjes tomatenpuree
- 2 eetlepels ras el hanout
- ¼ theelepel chilipoeder optioneel
- peper
- zout
- olijfolie
Hoe maak je het?
- Doe het gehakt in een kom.
- Voeg de gemalen koriander, gemalen komijn, uiensnippers, peterselie, fenegriek, knoflookpuree, kaneel en het glutenvrije paneermeel toe.
- Kneed alles goed door elkaar.
- Draai balletjes van het gehakt ter grootte van een pingpongbal.
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes. Let op dat ze niet verbranden, Ik zet vaak na een paar minuten het vuur wat lager zodat ze rustig door kunnen garen.
- Schep de balletjes uit de koekenpan en zet even aan de kant.
- Snipper intussen de rode ui en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
- Snijd beide paprika's in blokjes
- Giet de abrikozen in een zeef en vang het vocht op. Dit heb je straks weer nodig.
- Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en fruit hierin de ui en knoflook.
- Voeg de paprika's toe en roerbak deze een minuutje mee.
- Schep de abrikozen bij het geheel en roer goed door.
- Voeg nu de tomatenpuree toe samen met het groentebouillonblokje, de ras el hanout, chilipoeder (optioneel) en het vocht van de abrikozen.
- Breng zachtjes aan de kook met de deksel op de pan.
- Haal de blaadjes van de krulpeterselie en hak deze fijn.
- Voeg de peterselie toe aan de saus samen met wat peper en zout naar smaak.
- Als laatste voeg je de gehaktballetjes toe.
- Laat het geheel nog 10 minuten zachtjes doorpruttelen.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je ook zo dol op gehaktballetjes zoals deze gehaktballetjes pilav met abrikozen? Probeer dan ook eens onze Italiaanse gehaktballetjes, de Mexicaanse balletjes of wellicht de Zweedse gehaktballetjes. Je weet wel, zoals bij de Ikea 😉
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws, nieuwe glutenvrije producten en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij. En soms hebben we ook nog eens een leuke winactie!










