Zweedse gehaktballetjes in roomsaus. Je bent ze ongetwijfeld weleens bij de Ikea tegengekomen en wellicht heb je ze zelfs een keertje gegeten. Ze schijnen heel erg lekker te zijn. Ik ken zelfs mensen die speciaal naar de Ikea gaan om Zweedse gehaktballetjes te eten en niet zo zeer om nieuwe meubels te shoppen.
Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik de gehaktballetjes van de Ikea zelf nooit gegeten heb. Ik was namelijk altijd erg kieskeurig en dingen die ik niet kende, die at ik gewoon niet. Sophie heeft het dus van niemand vreemd ;-). Gelukkig is er voor mij in de loop der jaren heel veel veranderd en eet ik inmiddels ontzettend veel heerlijke dingen waar ik vroeger mijn neus voor op trok. Alleen kom ik tegenwoordig eigenlijk nooit meer bij de Ikea. Ik koop er wel dingen hoor. Dat wel. Ik vind namelijk dat ze hele leuke spulletjes hebben voor leuke prijsjes, maar ik bestel het gewoon online. Hoef ik die drukte niet meer in en geen gedoe met parkeren 😉
Inmiddels had ik zoveel over de must eat Zweedse gehaktballetjes gehoord dat ik besloten heb om er een receptje van te maken. Of de köttbullar, zoals de balletjes in het Zweeds heten, bij de Ikea ook glutenvrij zijn, weet ik eigenlijk niet. Ons recept is uiteraard wel glutenvrij. En lekker de balletjes geworden zijn! In Zweden worden de köttbullar geserveerd met aardappelpuree en vossenbessenjam. Wij hebben er gewoon frietjes bij gegeten en salade. Dat vond ik ook wel Ikea stijl.
Wil je deze heerlijke balletjes uit Zweden ook eens maken? Je vind de uitgebreide beschrijving hieronder.
Zweedse gehaktballetjes in roomsaus
Ingrediënten
- 500 gram half om gehakt
- 1 ei
- 1 grote aardappel
- 4 eetlepels glutenvrij paneermeel
- 1 theelepel piment
- ½ theelepel knoflookpoeder
- 1 snufje nootmuskaat
- 2 sjalotjes
- 30 gram roomboter
- 250 ml kookroom
- 250 ml runderbouillon
- 1 eetlepel madeira
- 4 takjes krulpeterselie
- 3 eetlepels glutenvrije bloem
- peper en zout
Instructies
- Schil de aardappel en snijd in 4 stukken. Kook de aardappel gaar en prak fijn.
- Snipper de sjalotjes en fruit deze in de braadpan met een beetje boter.
- Doe het gehakt in een kom en voeg hier de gefruite sjalotjes aan toe samen met de geprakte aardappel.
- Voeg ook het ei, glutenvrij paneermeel, piment, knoflookpoeder, nootmuskaat en peper en zout toe.
- Kneed alles goed door en maak zo'n 20 tot 25 balletjes van het gehakt ter grote van een pingpong bal.
- Verhit de helft van de overgebleven roomboter in de braadpan waar je ook de sjalotjes in hebt gefruit en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Pas op dat ze niet uit elkaar vallen.
- Schep de gehaktballetjes uit de pan en zet even aan de kant.
- Verhit de rest van de roomboter in dezelfde braadpan en voeg hier de glutenvrije bloem aan toe.
- Roer tot een roux en voeg vervolgens in delen de kookroom en de runderbouillon toe.
- Blijf goed door roeren tot een gladde saus. Is je saus te dik, dan kun je wat water of melk toevoegen om te verdunnen.
- Knip de peterselie fijn en voeg deze bij de roomsaus samen met de madeira.
- Breng de roomsaus op smaak met wat peper en zout.
- Schep de gehaktballetjes weer terug in de pan en laat het geheel nog even goed door warmen.
Notities
Ben je op zoek naar nog meer glutenvrije recepten? Kijk dan ook eens in onze glutenvrije recepten index. Hier vind je al onze recepten op categorie en alfabet.
De avonturen van Sophie en mij lees je ook terug op social media. Volgen jullie ons daar ook al?