Deze heerlijke glutenvrije calzone met ham, champignons, tomaat en mozzarella moet je echt een keertje geprobeerd hebben. Echt om je vingers bij op te eten zo lekker.
Eindelijk is het gelukt, na een aantal mislukte pogingen, om een heerlijke glutenvrije calzone te maken. De eerste keer was het deeg veel te nat geworden door de vulling waardoor het er niet lekkerder op werd. De tweede keer had ik de calzone niet goed dicht gevouwen, waardoor alles door de oven lekte. Wat een ravage was dat zeg. Daarna heb ik het maar een tijdje laten rusten.
Afgelopen zomer waren wij bij mijn schoonouders in Fuengirola in Spanje op bezoek. De laatste dag gingen we nog even gezellig met zijn allen uit eten. Natuurlijk glutenvrij, want Sophie ging ook mee. Sophie kreeg een super lekkere glutenvrije pizza. Patrick een calzone, met je raad het al, ham, champignons, mozzarella en tomaat. Vrijdag begon hij er weer over. “Weet je nog, dat restaurantje met die heerlijke calzone? Kan jij die écht niet glutenvrij maken?” Dus dat werd poging 3 afgelopen zaterdag. Ik heb de samenstelling van het deeg iets veranderd, de vulling niet te nat gemaakt en het deeg op de randen wel twee keer dubbel gevouwen en hopla, nog gelukt ook!
Wat een feest zeg! Mijn mopjes hebben gesmuld en ik uiteraard ook. Deze calzone met ham, champignons, tomaat en mozzarella komt hier zeker vaker op tafel. Maar wellicht ook andere varianten, want zeg nu zelf, je kunt hier toch eindeloos mee variëren.
Wil je ons recept ook eens maken? Je vind de uitgebreide beschrijving hieronder!
Calzone met ham, champignons, tomaat en mozzarella
Keukengerei
- mixer met kneedhaken
- theedoek
Ingrediënten
- 500 gram Schär mix B
- 2 zakjes droge gist
- 360 ml lauw warm water
- 4 eetlepels extra virgin olijfolie
- 2 theelepels suiker
- ⅔ theelepel zout
- 1 ui
- 150 gram achterham
- 150 gram champignons
- 2 roma tomaten
- 1 bol mozzarella
- 350 gram gezeefde tomaten
- 1 theelepel rode peper puree
- 1½ theelepels knoflook puree
- oregano
- geraspte kaas
- peper en zout
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 50 graden Celsius.
- Meng de gist met het lauw warme water en de suiker.
- Roer het goed door en laat het gistmengsel 5 minuten staan.
- Doe intussen de Schär Mix B. in een kom en roer hier het zout door heen.
- Maak een kuiltje in het midden en giet hier het gist mengsel in.
- Voeg ook de 4 eetlepels olijfolie toe.
- Mix het deeg met de kneedhaken van de mixer zo'n 3 minuten.
- Kneed het deeg daarna tot een bal en doe het terug in de kom.
- Maak een theedoek vochtig en leg deze over de kom heen. Zet de kom met theedoek en al in de oven en laat het deeg ongeveer een uur rijzen. Het deeg moet verdubbelen in volume.
- Snipper intussen de ui grof en snijd de champignons in plakjes.
- Snijd de plakjes achterham, mozzarella en tomaten in blokjes.
- Meng in een kom de gezeefde tomaten, de knoflook puree, rode peper puree en wat peper en zout naar smaak door elkaar.
- Haal na een uur rijzen het glutenvrije pizzadeeg uit uit de oven.
- Verwarm de oven nu voor op 200 graden Celsius.
- Kneed het deeg nogmaals goed door met de hand. Maak van het deeg 2 ballen en rol uit tot twee dunne ronde lappen tot ongeveer 1 cm dik.
- Bestrijk het deeg royaal met de tomatensaus tot 3 cm van de rand.
- Bestrooi daarna de helft van de calzones met de tomaten, mozzarella, uien, geraspte kaas en ham.
- Breng op smaak met wat oregano, peper en zout.
- Vouw de calzones dicht door een helft van het deeg om te klappen. Duw de randen dicht en rol deze 2 x naar binnen toe. Bestrijk de randen van het deeg met wat water zodat het deeg goed aan elkaar blijft plakken en niet los gaat in de oven.
- Leg de calzones op een met bakpapier bekleedde bakplaat en zet ze in het midden van de oven.
- Laat de glutenvrije calzone in 15 tot 20 minuten gaar worden.
- Serveer direct.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer glutenvrij kookinspiratie? Kijk dan ook eens in onze recepten index. Je vind hier al onze glutenvrije recepten op categorie en alfabet.
De avonturen van Sophie en mij lees je ook terug op social media. Volgen jullie ons daar ook al?