Tomatensoep

Tomatensoep

Het is altijd weer een uitdaging om de dagelijkse portie vitamines bij mijn peuter dochter naar binnen te krijgen. Zodra het ook maar enigszins op groente lijkt, trekt madame haar neus op. Gelukkig is dat niet het geval bij deze glutenvrije tomatensoep welke gretig door haar naar binnen gewerkt wordt en vol zit met de nodige vitamines en voedingstoffen.

Wat heb je nodig?:

– 1,5 kg romatomaten
– 1 pakje gezeefde tomaten van 500 gram
– 1 grote ui
– 1 sjalot
– 1 bolletje knoflook (of 2 teentjes)
– 2 winterpenen
– 4 lente-uitjes
– Alfabet pasta van Sam Mills of glutenvrije vermicelli/spaghetti
– 500 gram rundergehakt
– 2 runderbouillon blokjes
– 6 takjes peterselie
– 6 takjes selderij
– 3 takjes basilicum
– 2 liter water
– scheutje olijfolie
– peper en zout

Hoe maak je het?
Schraap de winterpenen schoon en snijd deze in blokjes. Snijd de lente-uitjes in ringetjes.
Kruid het gehakt met wat peper en zout. Zet een pan met 2 liter water op het vuur en voeg hier de runderbouillonblokjes aan toe. Draai kleine gehaktballetjes van het gehakt en voeg deze aan de bouillon toe. Breng zachtjes aan de kook.
Verwijder eventueel schuim met een schuimspaan. Voeg nu de winterpeen en de lente-uitjes toe en laat dit 15 minuten zachtjes doorkoken.

Snijd ondertussen de ui, knoflook en sjalot in stukjes. Hoef niet al te fijn, want het wordt straks gepureerd.
Was de tomaten, verwijder de kroontjes en snijd ze in grove stukken. Pluk de blaadjes van de basilicum, de selderij en peterselie en was deze in een zeef en laat uitlekken.

Verhit wat olijfolie in een grote soeppan en fruit de ui, de knoflook en de sjalot gedurende 2 minuten. Voeg nu de tomaten toe en laat deze op hoog vuur zo’n 10 minuten mee koken totdat ze helemaal zacht zijn en uit elkaar vallen. Voeg vervolgens de peterselie, selderij en basilicum toe en laat even een minuutje mee pruttelen.

Giet in een zeef de gehaktballetjes, de winterpeen en de lente-uitjes en vang het vocht op in een grote kom of giet het direct in de soeppan. Laat heel even meekoken met het tomatenmengsel. Haal de pan van het vuur en pureer de tomaten met de bouillon.
Breng de tomatensoep op een laag vuur weer aan de kook en voeg de gehaktballetjes, de winterpeen, de lente-uitjes en 150 gram glutenvrije alfabet pasta of vermicelli/spaghetti toe. Laat wederom even zachtjes doorkoken. Schenk nu de gezeefde tomaten in de pan en breng de soep weer aan de kook. Breng op smaak met peper en zout.

 

Heerlijk met wat glutenvrij stokbrood, een zelfgemaakte aardappelsalade of zoals Sophie het graag eet, met glutenvrije soepstengels van Schär.

Eet smakelijk!

TIP! Ik maak altijd een behoorlijk grote pan, zodat ik ook nog wat bakjes in de vriezer kan bewaren. Je kunt dit recept ook in een kleinere hoeveelheid maken door heel eenvoudig de ingrediënten te halveren. 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code