Heerlijke Spaanse knoflook kip (pollo al ajillo) die je echt een keertje geprobeerd moet hebben. Erg lekker en zo boter mals.
De eerste keer dat ik deze Spaanse knoflook kip gegeten heb was in, hoe kan het ook anders, Spanje. Ik was een van de eerste keren in Fuengirola samen met Patrick. Na een lange wandeling door de prachtige Zuid-Spaanse stad, in de provincie Andalusië, besloten we een hapje te gaan eten. Vlakbij de plaza de toros aan de Calle Molino Viento kwamen we een klein authentiek Spaans restaurantje tegen waar we besloten om neer te strijken.
Aan de muur hing het vol met foto’s van matadors. Absoluut niet ons ding, maar we werden meer aangetrokken tot de heerlijke geuren die uit de keuken kwamen. Op de kaart stonden niet mega veel gerechten, maar wel allemaal traditionele Spaanse gerechten. Wij gingen voor de kip met knoflook, patatas bravas en salade. De kip die we geserveerd kregen zag er erg eenvoudig uit in zijn bruine schaal zonder enige garnering. Het zag er eigenlijk uit zo als de Spanjaarden thuis ook eten. Maar lekker dat het was. Wauw!
Daarna, hoe suf, ben ik eigenlijk het recept een beetje vergeten. Je komt na zo’n vakantie weer terug in Nederland en al gauw ben je weer terug in je vertrouwde ritme. De vakantie lijkt ineens weer zover weg en een beetje in de vergetelheid. Tot vorige week. Toen ik weer eens vroeg wat mijn gezin wilde eten. Het antwoord was natuurlijk weer zoals altijd “KIP”. “Jeetje, alweer kip, wat moet ik er nu weer van maken?” En toen opeens wist ik het weer. Het moest die Spaanse knoflook kip worden van dat schattige restaurantje in Fuengirola oftewel de pollo al ajillo.
Pollo al ajillo wordt meestal gemaakt met een hele kip welke in stukken gehakt wordt, maar helaas had ik dit keer zo’n dame niet in de vriezer liggen. Daarom heb ik kippenpoten in de recept gebruikt. Qua smaak absoluut geen verschil en het gerecht is ook nog iets sneller klaar. Top! Wij hebben in ieder geval weer genoten van dit heerlijke glutenvrije Spaanse kipgerecht.
Wil je je jouw gezin ook eens verrassen met deze verrukkelijke Spaanse knoflook kip? Je vind het recept hieronder!
Spaanse knoflook kip (pollo al ajillo)
Ingrediënten
- 1 kg kippenpoten
- 1 grote bol verse knoflook minstens 15 teentjes
- 200 ml Spaanse droge witte wijn
- 100 ml water
- 1 kippenbouillonblokje
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 3 eetlepels glutenvrije bloem
- 4 laurierblaadjes
- peper en zout
- olijfolie
Hoe maak je het?
- Haal de knoflooktenen van de bol en pel ze. Je hebt minstens 15 teentjes nodig.
- Meng de glutenvrije bloem met het paprika poeder en wat peper en zou naar smaak.
- Wentel de kippenpoten door het bloemmengsel.
- Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en bak hierin de de tenen knoflook.
- Voeg de kippenpoten toe en bak deze rondom aan.
- Schenk nu de witte wijn en het water bij de kip.
- Doe het kippenbouillonblokje en de laurierblaadjes erbij en breng aan de kook.
- Doe het deksel op de pan en laat de kippenpoten op een middelhoog vuur gaar worden gedurende zo'n 35 minuten.
- Draai regelmatig om.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Wil je nog meer glutenvrije Spaanse gerechten proeven? Op onze website vind je onder andere een recept voor heerlijke glutenvrije albóndigas (gehaktballetjes), Spaanse kipstoofschotel of Spaanse witte bonenschotel met chorizo.
De avonturen van Sophie en mij lees je ook terug op social media. Volgen jullie ons daar ook al? Hier vind je niet alleen onze glutenvrije recepten, maar ook een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij.
Ik heb dit recept inmiddels een keer of vijf gemaakt en het is een topper. Aanrader als je van het Spaanse smaakje houd.C
Wat leuk om te horen. Thanks!
Heb het vandaag gemaakt met knippen dijfilet en het was heerlijk. Wij hebben het gegeten met opgebakken aardappelen en doperwtjes
Ook een goed idee, met kippendijenfilet. Dank voor je bericht!
Groet,
Audrey