Sla a la Ootje, een eenvoudige en super lekkere salade

Er is mij een aantal keer gevraagd wat voor salade ik maak bij mijn recepten als er staat “serveer er een frisse salade bij”. Dat is Sla a la Ootje, zoals mijn gezin dit noemt. Deze manier van salade maken heb ik van mijn oma overgenomen en dan met name de 2 hardgekookte eitjes op de sla. Dat was volgens mijn oma een teken van luxe die eitjes.

Ootje zul je nu denken?! Ja, Ootje. Afgeleid van Audrey (spreek uit als Odrie). Ze noemt mijn man me, mijn familie maar ook goede vrienden. Heeft mijn vader vroeger ooit verzonnen en daar luister ik nu inmiddels zo’n 41 jaar naar. Vandaar ook sla a la Ootje 😉

Maar hoe maak je deze super lekkere en makkelijke salade nu eigenlijk?! ‘t Ja, dat is eigenlijk vrij eenvoudig zoals je hieronder verder kunt lezen.

 



Sla á la Ootje

Gewoon een eenvoudige Hollandse goedgevulde salade welke zo'n beetje overal bij past. 

Gang Bijgerecht, Salades
Keuken Glutenvrij, Hollands, Lactosevrij
Voorbereidingstijd 30 minutes
Totale tijd 30 minutes
Porties 4 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 1/2 krop ijsbergsla
  • 2 eieren
  • 1 rode ui
  • 1/2 rode punt paprika
  • 6 radijsjes
  • 8 cherry tomaten
  • 1/3 komkommer
  • 1 flinke hand alfalfa

Hoe maak je het?

  1. Kook 2 eitjes hard, blus daarna af met ijskoud water en zet even aan de kant. Waarom dat ijskoude water? Zodat de schaal niet aan het ei blijft plakken waardoor je het ei stuk trekt.

  2. Haal de helft van de bladeren van een krop ijsbergsla en snijd deze vervolgens in stukjes. Snijd niet direct van de krop, want dan gaat de sla 'bloeden' en kan je het restant de andere dag weggooien. Was de sla en laat deze even uitlekken. Je kunt de sla ook 'drogen' in een slacentrifuge.

  3. Snipper de rode ui. Snijd vervolgens de rode punt paprika in blokjes. Schil de komkommer en snijd deze in de lengte door. Daarna snijd je de komkommer nogmaals door in de lengte zodat je 4 repen hebt. Snijd ze vervolgens in stukjes.

  4. Was de cherry tomaten, verwijder vervolgens de kroontjes en snijd deze daarna in 4 stukjes.

  5. Spoel de radijsjes af onder de kraan en snijd ze vervolgens in dunne plakjes.

  6. Was de alfalfa en dep deze droog met wat keukenpapier

  7. Als laatste pel je de hardgekookte eieren en snijd ze daarna in plakjes met een mes of eisnijder.

  8. Meng de sla, komkommer, radijsjes, paprika, tomaat, rode ui en alfalfa door elkaar. Garneer met plakjes hardgekookt ei en klaar!

Notities

Meestal eet ik deze salade heel eenvoudig met wat slasaus en manlief met wat balsamicoazijn en olijfolie. Sophie eet de sla a la Ootje gewoon lekker zonder dressing of sausjes.

Om de salade nog wat voedzamer te maken voeg ik soms pijnboompitten en lijnzaadjes toe.

Eet smakelijk!

Liefs Ootje 😉

Ben je op zoek naar nog meer lekkere gluten- en lactosevrije recepten? Kijk dan ook eens in onze recepten index.

 



 

www.sophieglutenvrij.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code