Een verrassend lekkere glutenvrije rode bietenstamppot met appel en spekjes. Heerlijk met een stukje rookworst.
Gisteren gemaakt en vandaag al op de website. Deze rode bietenstamppot met appel en spekjes is echt de moeite waard om eens te maken. Daarom heb ik dit zalige glutenvrije recept eventjes voorrang gegeven. Dit moet je namelijk echt een keertje geproefd hebben. Zo ontzettend lekker! Zelfs Sophie heeft zitten smullen. En geloof me, dat wil wat zeggen. Onze dame trekt namelijk zeer regelmatig haar kleine neusje op. Bij deze heeft de glutenvrije rode bietenstamppot dan ook het Sophie kidsproof keurmerk gekregen.
Ongekookte of voorgekookte rode bieten
In dit recept heb ik ongekookte rode bieten gebruikt. Ik had deze namelijk nog liggen en ze moesten toch echt een keertje op. Wil je nu wat sneller zijn (zo’n 45 minuten), koop dan reeds voorgekookte rode bieten. Dan hoef je ze alleen nog maar te raspen en te verwarmen. Scheelt weer een hoop tijd. De appels in ons recept waren Pink Lady. Sophie haar favoriete appel. Dit heb ik bewust gedaan om samen met de gerookte spekreepjes een lekkere bite in het gerecht te houden. Appels zoals jonagold of goudrenet worden vaak wat zachter of zelfs moes.
Wij hebben rookworst bij deze zalige rode bietenstamppot met appel en spekjes gegeten wat een perfecte combinatie is. De rookworst maakt het gerecht echt helemaal af. Je kunt er natuurlijk ook een lekker braadworstje bij doen, een speklapje of een kruidig balletje gehakt.
Wil je dit zalige gerecht ook eens maken? Scroll dan snel naar beneden voor ons recept!
Rode bietenstamppot met appel en spekjes
Ingrediënten
- 1500 gram kruimige aardappels
- 4 grote rode bieten
- 250 gram gerookte spekreepjes
- 1 ui
- 2 appels
- 150 ml melk
- 1 bolletje Chinese knoflook
- 1½ eetlepel peterselie
- 1½ theelepel tijm
- 15 gram boter of margarine
- peper
- zout
Hoe maak je het?
- Doe de bieten in een grote pan met ruim water en kook ze ongeveer 45 tot 60 minuten.
- Schil de aardappels en snijd ze in stukken.
- Kook de aardappels in ruim water met wat zout gaar.
- Snipper intussen de ui en snijd de appels in blokjes.
- Snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
- Zet een koekenpan zonder vet op hoog vuur en bak hierin de gerookte spekreepjes rondom bruin.
- Voeg de uien, appelblokjes en knoflook toe en fruit even mee.
- Voeg de tijm, peterselie en wat peper en zout naar smaak toe.
- Schil intussen de bieten en rasp ze grof.
- Voeg de bieten toe aan de spekjes, appels, uien en knoflook en zet op een laag vuur om warm te houden.
- Kook vervolgens de melk in een steelpannetje.
- Stamp de aardappels fijn samen met de gekookte melk en de boter of margarine.
- Voeg de rode bieten, gerookte spekreepjes en stukjes appel toe en roer deze door de aardappelpuree.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ook zo dol op een heerlijke en glutenvrije stamppot? In onze glutenvrije recepten index vind je er nog veel meer.
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws, nieuwe glutenvrije producten en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij. En soms hebben we ook nog eens een leuke winactie!