De lekkerste glutenvrije speculaasjes maak je gewoon zelf. Super leuk en vrij makkelijk om te maken. Heerlijk met een beker warme chocolademelk met slagroom.
Vandaag heb ik deze glutenvrije speculaasjes voor het eerst samen met Sophie gemaakt. Echt een groot succes. Super leuk om samen met mijn kleine meisje te doen. Haar laten roeren, wegen en aflikken en ik de ‘gevaarlijke en vieze’ dingen zoals het kneden met de hand en het oven werk. O ja, en natuurlijk moest ik de speculaasjes uit de plank slaan onder luid gejuich van Sophie als er eentje uit ‘vloog’.
De speculaasjes zijn niet alleen leuk om te maken, maar ook nog eens heel erg lekker geworden. Deze gaan we zeker nog heel vaak maken samen. Zeg nu zelf, als je de foto’s hier beneden ziet van mijn kleine drop, er is toch niets leukers dan samen koekjes bakken met je kind.
Deze speculaasjes zijn ook vrij eenvoudig lactosevrij te maken. Vervang de melk door kokosmelk of amandelmelk. De boter kun je vervangen door AH plantaardige margarine.
Tip: als je de speculaasplank voor het eerst gaat gebruiken, smeer hem dan in met zonnebloemolie een nacht voordat je hem gaat gebruiken. Dit scheelt enorm met het plakken van het speculaasdeeg.
Speculaasjes glutenvrij
Ingrediënten
- 70 gram tapiocameel
- 70 gram kikkererwtenmeel
- 70 gram rijstmeel
- 2 theelepels Fiberhusk
- 125 gram koude boter
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 30 gram melk
- 10 gram speculaaskruiden
- 1 snuf zout
Hoe maak je het?
- Zeef het tapiocameel, kikkererwtenmeel en het rijstmeel boven een kom.
- Voeg de donkerbruine basterdsuiker, de speculaaskruiden, de fiberhusk en een snuf zout toe. Meng alles vervolgens goed door elkaar.
- Snijd de koude boter in kleine stukjes. Voeg deze samen met de melk toe aan de droge ingrediënten.
- Kneed alles met de hand goed door totdat je een mooie glanzende deegbal hebt. Laat het deeg even een half uurtje rusten. Het deeg hoeft niet in de koelkast.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden Celsius. Hanteer voor een elektrische oven 180 graden Celsius.
- Bestuif de speculaasplank met wat glutenvrije bloem. Pak een balletje deeg en druk dit in de speculaasplank.
- Snijd overtollig deeg voorzichtig weg. Sla met de plank tegen je werkblad zodat het speculaasfiguur los laat. Herhaal dit totdat al het deeg op is.
- Leg de speculaasjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze gedurende 15 minuten in het midden van de oven.
- Laat de speculaasjes een beetje afkoelen op de bakplaat en leg ze daarna op een (koek)rooster om verder af te koelen.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer lekkers om te bakken voor Sinterklaas? Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrije Sinterklaas recepten zoals kruidnoten, amandelspijs en gevulde speculaas.
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social media? Hier vind je niet alleen onze glutenvrije recepten, maar ook tips, reviews, nieuwe glutenvrije producten, glutenvrije aanbiedingen en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij.
goedemorgen,
heb geen kikkermeel in huis wat kan ik hier voor in de plaats gebruiken ?
mvg Riny
Beste Riny,
Je kan het vervangen door bij voorkeur kleefrijstmeel of gewone glutenvrije bloem.
Hartelijke groet,
Audrey