Afgelopen week was weer zo’n dag. Wat eten we vandaag?! Het moest sowieso een nieuw recept worden. Het is natuurlijk altijd super leuk om nieuwe gerechten uit te proberen. Wel is het bij mij vaak zo dat ik begin met een bepaald idee, maar dat het tijdens het bereiden steeds iets anders wordt. Zo ook met deze heerlijke gluten- en lactosevrije farmers burgers of gewoon boerengehaktburgers of gekruide gehaktschijven. What’s in a name?! 😉
Het eerste idee was namelijk om gehaktschnitzels te maken met een knapperig korstje van glutenvrije cornflakes. “Nee!, niet genoeg cornflakes in huis!” Goed, dan maar plan aanpassen en laagje glutenvrij paneermeel erover. Ook lekker! En dan kijk je ineens op de klok! “Help! Is het alweer zo laat!” Okay, plan wederom bijstellen. Glutenvrij paneermeel maar door het gehakt. Ballen van draaien?! Wel een beetje saai. “Hé, dat is waar ook!” Ik heb vorig jaar eens een hamburgerpers gekocht welke nog ergens ongebruikt in de la ligt. “Dat gaat het worden! Boerenburgers!” Of zoals Sophie erg mooi bedacht heeft. Glutenvrije farmers burgers.
In dit recept heb ik gebruikt gemaakt van een hamburgerpers, maar je kunt ook gewoon ballen maken en deze vormen tot burgers. Ze zijn dat iets minder mooi en minder vormvast, maar qua smaak precies hetzelfde, dus net zo lekker. Deze heerlijke burgertjes kun je lekker bakken in de koekenpan, maar ze zijn ook top voor op de glutenvrije barbecue.
Al trek gekregen?! Je vind het recept hieronder!
Farmers burgers (boerengehaktburgers)
Keukengerei
- Hamburger pers
Ingrediënten
- 500 gram half-om gehakt
- 1 ui
- 1 bolletje Chinese knoflook of 2 teentjes
- 4 zongedroogde tomaten
- 4 takjes bladpeterselie
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 0,5 theelepel cayennepeper
- glutenvrij paneermeel
- peper en zout
- olie of margarine om in te bakken
Hoe maak je het?
- Snipper de ui, knoflook, bladpeterselie en zongedroogde tomaatjes zo fijn mogelijk. Ik gebruik hier de hakmolen van de staafmixer voor.
- Doe het gehakt in een kom en voeg hier het paprikapoeder, cayennepeper en peper en zout naar smaak toe. Kneed goed door.
- Voeg vervolgens de fijngehakte ui, knoflook, peterselie en tomaatjes toe en kneed nogmaals goed door.
- Als laatste voeg je een flinke hand glutenvrij paneermeel toe. De hoeveelheid is een beetje afhankelijk hoe vochtig het gehakt is geworden.
- Maak in de hamburgerpers 5 farmer burgers. Het kan zijn dat de burgers een beetje blijven plakken in de pers. Tik ze voorzichtig los tegen het aanrecht en/of strooi een beetje paneermeel in de pers.
- Laat de boerengehaktburgers minstens 30 minuten opstijven in de koelkast.
- Bak de farmers burgers in de koekenpan met wat olie of margarine in zo'n 10 minuten aan beide zijden bruin en gaar. Of grill ze gaar op de barbecue. Regelmatig keren!
Ben je op zoek naar nog meer heerlijke gluten- en lactosevrije recepten zoals deze heerlijke farmers burgers? Kijk dan ook eens in onze recepten index vol gluten- en lactosevrije kookinspiratie.
Volgen jullie Sophie Glutenvrij al op social media? Wij zijn onder andere te vinden op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en MyTaste.