Afgelopen zondag was bij ons weer eens een ouderwetse glutenvrije bakdag. Op zo’n dag proberen Sophie en ik een of meerdere glutenvrije bakrecepten uit welke we samen bedacht hebben. Zo ook gisteren. Sophie is gelukkig weer een beetje opgeknapt, dus we konden eindelijk verder met ons glutenvrije chocolate chip havermoutkoekjes project. Deze stond hoog op ons recepten to-do lijstje. Helaas kwam het er steeds niet van. Tot gisteren.
Onze glutenvrije chocolate chip havermoutkoekjes
Van te voren hebben we alles voor de chocolate chip havermoutkoekjes uitgeschreven op ons kladblok. Sophie leest op wat we allemaal nodig hebben. Daarna zoeken we samen alle ingrediënten bij elkaar in de keuken. Vervolgens mag Sophie alle ingrediënten wegen en roeren. De ‘gevaarlijke’ dingen zoals snijden, mixen en de oven dat doe ik. En de ‘vieze’ dingen mag ik ook doen, zoals kneden. Als laatste mag zij natuurlijk de spatels en gardes aflikken. Dat is voor mij weer een mooi moment is om de recept beschrijving bij te werken waar nodig. Goed team work toch?! 😉
Ik kan je vertellen, onze glutenvrije chocolate chip havermoutkoekjes zijn super lekker geworden. En zoals met elk recept wat wij heel lekker vinden, verdient het een plaatsje op onze website zodat het met jullie gedeeld kan worden.
Eet je naast glutenvrij ook lactosevrij? Vervang dan de roomboter door roomboter van MinusL of plantaardige margarine. Vervang de melk door lactosevrije melk, amandelmelk of kokosmelk.
Wil je onze heerlijke glutenvrije chocolate chip havermoutkoekjes ook eens maken?
Je vind de volledige beschrijving hieronder!
Chocolate chip havermoutkoekjes
Ingrediënten
- 300 gram havermout glutenvrij
- 200 gram zachte roomboter ongezouten of plantaardige margarine/minus L boter
- 125 gram licht bruine basterdsuiker
- 1 zakje vanille suiker
- 3 theelepels bakpoeder
- 125 gram pure chocolade
- 1 snufje zout
- 3-4 eetlepels melk of lactosevrije melk/kokosmelk
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Doe de havermout in de blender, keukenmachine of hakmolen van de staafmixer en maal het fijn.
- Meng de fijngemalen havermout (havermeel) met een snufje zout en het bakpoeder goed door elkaar zoals Sophie hier voor doet.
- Doe de zachte boter samen met de licht bruine basterdsuiker en vanille suiker in een kom en mix dit tot een romige massa met een handmixer met gardes.
- Vervang de gardes voor de kneedhaken en mix in delen de havermout door het boter-suikermengsel.
- Voeg als laatste 3 tot 4 eetlepels melk toe. De hoeveelheid is afhankelijk hoe droog het deeg is.
- Hak de pure chocolade in kleine stukjes en voeg dit bij het deeg.
- Kneed alles nog even goed door met de hand.
- Vorm balletjes van ongeveer 5 cm van het havermoutdeeg en druk wat platter tot een koekje van ongeveer 1,5 cm dik.
- Leg de havermoutkoekjes met chocoladestukjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Laat 3 cm ruimte tussen elk koekje.
- Bak de koekjes gaar en bruin in het midden van de oven gedurende 15 minuten.
- Laat de havermout koekjes afkoelen op een taartrooster.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer glutenvrije recepten voor de lekkerste koekjes? Kijk dan ook eens op onze pagina met, hoe kan het ook anders, glutenvrije koekjes!
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social media? Hier vind je niet alleen onze glutenvrije recepten. Je vind hier ook tips, reviews, nieuwe glutenvrije producten en glutenvrije aanbiedingen. Ook vind je een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij.