Het is september! Dus het is weer stamppot tijd! Ik word er altijd erg vrolijk van. Ik ben namelijk dol op stamppot. Gisteren al de hutspot gemaakt en vandaag lekker aan de glutenvrije boerenkool met rookworst, jammie! 😛
Mijn oma zei vroeger altijd op z’n plat Leerdams “Keind , boerekool, doar mot de vorst over heen gewist zijn”. En gelijk had ze. Anders kook je de boerenkool namelijk niet lekker zacht. Volgens oma werd er daarom alleen bij vroeger thuis boerenkool gegeten als het flink gevroren had . Tegenwoordig is dat natuurlijk niet meer nodig. Zodra ik boerenkool gekocht heb, dan stop ik ‘m gewoon direct in de vriezer. Heeft precies hetzelfde effect 😉
Benieuwd naar ons (oma, mijn moeder en ik) super eenvoudige boerenkool recept? Lees dan snel verder!
Boerenkool met rookworst
Ingrediënten
- 300 gram fijn gesneden boerenkool
- 1 kg kruimige aardappels
- 150 ml lactosevrije melk
- 20 gram lactosevrije margarine of boter
- 1 rookworst
Hoe maak je het?
- Schil de aardappels en zet deze op het vuur met een ruime hoeveelheid water en een beetje zout naar smaak. Kook de aardappels in 15 tot 20 minuten gaar. De kooktijd is een beetje afhankelijk van de grootte van de aardappels en het soort.
- Zet intussen de nog bevroren boerenkool op met wat water en een beetje zout in een andere pan. Breng de boerenkool aan de kook. Voeg nu de rookworst bij de boerenkool en laat zachtjes doorkoken met de deksel op de pan gedurende zo'n 15 tot 20 minuten. Draai de rookworst regelmatig om.
- Doe de melk in een steelpannetje en zet deze op hoog vuur zo'n 2 minuten voor het einde van de kooktijd van de aardappels en boerenkool. Let op dat de melk niet overkookt.
- Giet de aardappels af en stoom deze even droog. Neem ook de boerenkool van het vuur en haal de rookworst uit de pan. Leg de rookworst even apart. Doe de margarine of boter bij de aardappels en schenk een beetje melk met behulp van een theezeefje bij de aardappels. Stamp het geheel even door elkaar met een aardappelstamper.
- Voeg nu een deel van de boerenkool toe en stamp dit ook door de aardappels. Herhaal deze stap totdat alle boerenkool op is. Als de boerenkool nog wat te droog aanvoelt, kun je nog een beetje warme melk bij gieten.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Meer glutenvrije recepten, zoals deze gluten- en lactosevrije boerenkool met rookworst, vind je in onze recepten index.
Hallo, lekker recept!
Is een rookworst altijd glutenvrij dat je weet of heb je een glutenvrije rookworst gekocht?
Groeten,
Tessa
Hoi Tessa,
Dank je wel!
Ik gebruik altijd de rookworst van Unox. Deze is gewoon glutenvrij.
Groetjes Audrey
Super, good to know! Leuke site met lekkere inspiratie hoor, en fijn dat je ook advies geeft voor lactosevrij