1 jaar glutenvrij!

1 jaar glutenvrij!

Wauw, vandaag is Sophie alweer 1 jaar glutenvrij. Wat gaat zo’n jaar snel voorbij zeg. In het afgelopen jaar is ons kleine meisje ontzettend opgeknapt. Ze heeft haar groei ingehaald en is ook weer goed op gewicht. Ze is veranderd van een moe, prikkelbaar en timide peutertje naar een spontane, ondernemende en aanwezige bijna-kleuter.

De diagnose

Sophie vlak voor de diagnose

Uiteraard hier en daar wel een glutenfoutje gehad, maar gelukkig zijn grote glutenfouten uitgebleven. Wat een groot verschil met een jaar geleden. Nachten met het arme kind opgezeten. Zeker in de laatste 2 weken. Ze at nauwelijks meer, dronk vrij weinig, lag alleen nog maar uitgeput op de bank en spuugde om de nacht haar bedje onder. Ook was ze constant aan de diarree. Vergeet nooit die laatste nacht meer voor de diagnose. We waren net te laat om het toilet in de badkamer te halen en daardoor spuugde ze ook mij onder. “Sorry mama”, zei ze nog. Ik heb haar toen verschoond en in ons bed bij Patrick gelegd. Daarna heb ik nog even flink gehuild op de onderste trede van de zoldertrap.

Eigenlijk zouden we tot 10 oktober moeten wachten op de uitslag, maar na deze nacht vonden Patrick en ik dat dit absoluut niet langer kon. De volgende dag (4 oktober 2016) hebben we de kinderarts gebeld en gelukkig had hij al een deel van de uitslagen binnen. Dit gedeelte van de uitslag was dusdanig duidelijk dat we direct mochten beginnen met het glutenvrije dieet. Het was even schrikken, maar eigenlijk meer een opluchting. We konden eindelijk wat voor haar doen. Vanaf dat moment heeft Sophie gelukkig niet meer overgegeven en de diarree stopte zelfs al na 1 dag.

Het glutenvrije dieet

Ook hebben we vrij veel geleerd in het afgelopen jaar. Vanaf het moment dat we de diagnose kregen van de kinderarts zijn we direct gestart met Sophie’s glutenvrije dieet. Van alles voor haar in de winkel gekocht en van alles online besteld bij de diverse glutenvrije winkels. Wat ook maar nuttig bleek, heb ik toen aangeschaft.

Achteraf was dat helemaal niet nodig, maar ik was zo gefixeerd op het glutenvrij logo, dat ik vergat me te verdiepen in andere producten. Resultaat is dat ik nu nog glutenvrije producten ongeopend in mijn keukenkastje heb staan, die ik ook waarschijnlijk niet eens meer ga gebruiken….

Niet heel veel later ontdekte ik via diverse Facebook groepen, waar ik mezelf lid van had gemaakt, dat er best wel veel producten te koop zijn in de supermarkt die gewoon glutenvrij zijn. Wat een opluchting was dat zeg! Binnen een week tijd was ik volleerd etiketten scanner en startte ik met het glutenvrij maken van onze gezinsrecepten. Deze recepten kun je vinden op de website via deze link

Start glutenvrij blog

Het glutenvrij maken van de recepten vond ik zo leuk om te doen, dat ik besloot om de website van Sophie’s Bakery (mijn voormalige taartendecoratie bedrijfje/banketbakkerij) om te toveren tot een glutenvrij blog. Een glutenvrij blog met als doel andere mensen te helpen en coeliakie meer bekendheid te geven. En uiteraard natuurlijk voor mijzelf, want ik heb nu eenmaal een passie voor koken en bakken en dat kan ik op deze manier prima tot uiting brengen. (Zie ook de pagina over ons).

De glutenvrije gezinsrecepten gingen me vrij makkelijk af. Wat ik meer een uitdaging vond was het glutenvrij bakken. Je had mijn eerste glutenvrije koekjes moeten zien. Wat een giller! Binnen 2 minuten waren mijn perfect gevormde koekjes een grote koek geworden ter grootte van mijn bakplaat.

Het heeft me redelijk wat moeite en uitproberen gekost, maar inmiddels is het gelukt om alle recepten van Sophie’s Bakery te veranderen in glutenvrije recepten met behoud van smaak en structuur.

Uiteraard ga ik al deze recepten nog met jullie delen, dus hou vooral mijn blog in de gaten. Via deze link vind je alvast een voorproefje

Sophie Glutenvrij

Hoe bedenk je nu een naam voor je blog?! Ik had van alles bedacht en opgeschreven, maar het was het allemaal net niet. Om Sophie ook een beetje wegwijs te maken in haar dieet had ik etiketten gemaakt met daarop het glutenvrij logo. Patrick en ik hadden er een spelletje van gemaakt. Alles wat Sophie mag eten, dus zonder gluten is, daar mocht zij een etiket op plakken. Opeens trekt ze een etiket van het vel en plakt deze op haar voorhoofd. “Zsisie nie grugrus” zei ze, wat betekende “Sophie Glutenvrij”.

Wat brengt het volgende glutenvrije jaar?

Uiteraard ga ik door met Sophie Glutenvrij en ik hoop nog veel artikelen te mogen schrijven. Natuurlijk ga ik door met het verzinnen van glutenvrije recepten. Ook zit ik, zoals altijd, boordevol met ideeën waar ik komend glutenvrij jaar zeker nog wat mee ga doen.  Dus hou de website in de gaten en/of abonneer je op mijn blog en uiteraard hoop ik dat jullie mij blijven volgen.

Liefs Audrey

 

 

 

1 jaar glutenvrij, 1 jaar glutenvrij

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code