Wat doe je als je kleine meid zo’n beetje elke groente weigert? Juist, dan geeft je haar een heerlijke kom tomatensoep met basilicum zodat ze toch nog de broodnodige vitaminen binnenkrijgt zonder drama’s aan tafel.
Tomatensoep met basilicum
Deze heerlijke tomatensoep met basilicum en gehaktballetjes is lekker vol van smaak en is perfect als lunchgerecht met wat glutenvrije soepstengels of een lekker glutenvrij stokbroodje met kruidenboter.
Calorieën p.p.
Porties 10 personen
Ingrediënten
- 1,5 kg trostomaten
- 500 gram rundergehakt
- 250 gram mini roma tomaatjes en/of cherry tomaten
- 60 gram zongedroogde tomaten
- 2 grote uien
- 2 bolletjes knoflook
- 1 rode Spaanse peper
- 2 blikjes tomatenpuree
- 10 takjes verse basilicum
- 8 takjes platte peterselie
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- 2 liter water
- 2 runderbouillonblokjes
- glutenvrije vermicelli of -spaghetti
- scheutje olijfolie
- peper en zout
Hoe maak je het?
- Maak de rode peper schoon en verwijder de zaadlijsten. Snijd de uien, knoflook en rode peper in stukjes. Hoef niet al te netjes, want het wordt later gepureerd. Was de tomaten en verwijder de kroontjes. Snijd de tomaten in grove stukken.
- Verhit 2 liter water in een pan met de runderbouillonblokjes. Kruid het gehakt met wat peper en zout naar smaak en draai hier soepballetjes van. Kook de soepballetjes in het water met de bouillon zachtjes gaar. Verwijder eventueel schuim met een schuimspaan of zeef.
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een andere grote pan. Fruit hierin de ui, knoflook en rode peper zo'n 2 minuten. Voeg nu de tomaten en zongedroogde tomaten toe en laat op hoog vuur zo'n 10 minuten koken totdat de tomaten helemaal zacht zijn. Was ondertussen de basilicum en de platte peterselie. Pluk de blaadjes en voeg deze toe aan het tomatenmengsel.
- Zet nu een vergiet bovenop de soeppan en giet de bouillon bij het tomatenmengsel, maar vang de soepballetjes op in het vergiet en zet deze even op zij.
- Haal de soeppan nu even van het vuur en pureer alles goed met een staafmixer. Zet de pan weer terug op het vuur en voeg nu de soepballetjes, de tomatenpuree en de vermicelli (of spaghetti) toe. Breng verder op smaak met peper en zout en laat de soep nog zo'n 15 minuten zachtjes doorkoken.Eet smakelijk!
Opmerkingen
Voor meer recepten van Sophie Glutenvrij zie ook deze link
Heb je dit glutenvrije recept geprobeerd?Laat het ons weten via @sophieglutenvrij of tag #sophieglutenvrij!