Deze heerlijke tomatensoep met basilicum en gehaktballetjes is lekker vol van smaak en is perfect als lunchgerecht met wat glutenvrije soepstengels of een lekker glutenvrij stokbroodje met kruidenboter.
Voorkomt dat je scherm uitgeschakelt
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur
Gang Bijgerecht, Voorgerecht
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij
Auteur Audrey Dobber
Calorieën p.p.
Porties 10personen
Ingrediënten
1,5kgtrostomaten
500gramrundergehakt
250grammini roma tomaatjes en/of cherry tomaten
60gramzongedroogde tomaten
2groteuien
2bolletjesknoflook
1rode Spaanse peper
2blikjestomatenpuree
10takjesverse basilicum
8takjesplatte peterselie
1eetlepelItaliaanse kruiden
2literwater
2runderbouillonblokjes
glutenvrije vermicelli of -spaghetti
scheutjeolijfolie
peper en zout
Hoe maak je het?
Maak de rode peper schoon en verwijder de zaadlijsten. Snijd de uien, knoflook en rode peper in stukjes. Hoef niet al te netjes, want het wordt later gepureerd. Was de tomaten en verwijder de kroontjes. Snijd de tomaten in grove stukken.
Verhit 2 liter water in een pan met de runderbouillonblokjes. Kruid het gehakt met wat peper en zout naar smaak en draai hier soepballetjes van. Kook de soepballetjes in het water met de bouillon zachtjes gaar. Verwijder eventueel schuim met een schuimspaan of zeef.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een andere grote pan. Fruit hierin de ui, knoflook en rode peper zo'n 2 minuten. Voeg nu de tomaten en zongedroogde tomaten toe en laat op hoog vuur zo'n 10 minuten koken totdat de tomaten helemaal zacht zijn. Was ondertussen de basilicum en de platte peterselie. Pluk de blaadjes en voeg deze toe aan het tomatenmengsel.
Zet nu een vergiet bovenop de soeppan en giet de bouillon bij het tomatenmengsel, maar vang de soepballetjes op in het vergiet en zet deze even op zij.
Haal de soeppan nu even van het vuur en pureer alles goed met een staafmixer. Zet de pan weer terug op het vuur en voeg nu de soepballetjes, de tomatenpuree en de vermicelli (of spaghetti) toe. Breng verder op smaak met peper en zout en laat de soep nog zo'n 15 minuten zachtjes doorkoken.Eet smakelijk!
Opmerkingen
Voor meer recepten van Sophie Glutenvrij zie ook deze link