Een zalige glutenvrije rijstsalade met gerookte kip, appel en komkommer. Makkelijk, snel en kidsproof!
Geregeld maak ik gerechten met gekookte rijst en vaak heb ik daar nog een portie van over. Weggooien is natuurlijk zonde, dus gaat het in een bakje de koelkast in. Een tijdje terug was ik weer eens aan het experimenteren in de keuken en zag madame al haar neusje optrekken. Ik bedacht dat ik nog het bakje rijst in de koelkast had staan, maar helaas had ik er dit keer niets anders bij. Andere ingrediënten daar en tegen genoeg zoals sla, appel en gerookte kip. Eieren hebben we eigenlijk ook altijd wel in huis, dus was het idee vrij snel ontstaan om een heerlijke rijstsalade voor haar klaar te maken. Het resultaat?! Ze heeft genoten.
Sterker nog, deze heerlijke rijstsalade met gerookte kip, appel en komkommer is zelfs een van Sophie’s favoriete lunchgerechten geworden. Naast de croque madame a la Sophie dan natuurlijk ;-). Minstens één keer per week maak ik een grote schaal klaar. Dit heerlijke glutenvrije lunchgerecht wordt onder andere meegenomen naar school, maar ook geregeld als tussendoortje (klein schaaltje) gegeten en soms zelfs als ontbijt.
Sophie heeft namelijk niet altijd zin in een glutenvrije boterham of -broodje, waar ik haar groot gelijk in geef. Zelf hou ik ook van variatie in gerechten en ik vind het zelfs niet fijn om 2 dagen achter elkaar hetzelfde te eten. Het is dus niet zo vreemd dat Sophie dit van mij heeft overgenomen. Geregeld gaan er ook goed gevulde wraps of pasta salades mee de rugtas in en nu dus ook rijstsalades. Top!
Wil je deze zalige rijstsalade met gerookte kip, appel en komkommer ook eens maken? Scroll dan snel naar beneden voor het recept!
Rijstsalade met gerookte kip, appel en komkommer
Ingrediënten
- 200 gram gekookte witte rijst
- 2 hard gekookte eieren
- 150 gram gerookte kip
- 1 appel
- ⅓ komkommer
- 1 hand rozijntjes optioneel
- 75 gram ijsbergsla
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel limoensap
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- peper
- zout
Hoe maak je het?
- Meng de honing, het limoensap, de extra vierge olijfolie, de Italiaanse kruiden en wat peper en zout naar smaak in een kom en zet even aan de kant.
- Snijd de komkommer door in de lengte en snijd er vervolgens plakjes van.
- Snijd de gerookte kip in reepjes
- Pel de eieren en snijd ze in plakjes. Een eisnijder kan hier uitkomst bieden.
- Snijd als laatste de appel met schil in stukjes.
- Doe de witte rijst in een schaal en meng hier de komkommer, appel, gerookte kip en ijsbergsla door heen.
- Schenk de dressing over het geheel en meng alles goed door elkaar.
- Je kunt eventueel ook nog een flinke hand rozijntjes toevoegen.
- Leg als laatste de plakjes gekookt ei boven op de rijstsalade.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer gerechten zoals deze zalige glutenvrije rijstsalade? Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrije lunchgerechten!
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws, nieuwe glutenvrije producten en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij. En soms hebben we ook nog eens een leuke winactie!
Ik heb de salade meegenomen als hoofdmaaltijd voor de eerste dag van een meerdaagse wandeling. Dat ging prima in mijn koeltasje! Alleen de sla was een beetje verlept aan het einde van de dag, misschien dat ik de volgende keer de sla achterwege laat. Ik heb wel de ingredienten verdubbeld (behalve de rijst, daarvoor heb ik 75 gram gebruikt voor 1 persoon) en daarmee kwam ik goed uit. Ideaal na een wandeling door de eiwitten en koolhydraten en het smaakt ook nog eens lekker door de dressing. Bedankt voor het recept!
Graag gedaan!