Een mega lekkere glutenvrije frittata met spinazie, krieltjes en spekjes. Heerlijk als avondeten, maar ook een perfecte lunch!
Deze frittata met spinazie, krieltjes en spekjes moet je echt een keertje geprobeerd hebben. Zo ontzettend lekker en helemaal niet zo moeilijk om te maken. Ook voor de tijd hoef je het niet te laten. Slechts 20 minuten werk en de oven neem de andere 20 minuten uit handen. Wij hebben deze frittata gegeten als avondeten met daarbij een frisse salade, maar het is ook een uitstekend lunch gerecht.
In onze versie heb ik wat mini krieltjes toegevoegd om het geheel een wat stevigere maaltijd te maken, maar deze kun je natuurlijk ook gewoon weg laten of vervangen door bijvoorbeeld broccoliroosjes of een andere groenten. Frittata is ook weer zo’n gerecht waar je eindeloos mee kunt variëren.
Onze variant heb ik bereid in een ovenvaste pan. Lekker makkelijk, want je schuift het gerecht zo met pan en al de oven in. Heb je nu geen ovenvaste pan tot je beschikking. Geen probleem! Bereid dan het gerecht zoals hieronder beschreven in een wok of hapjes pan. Schep tussen stap 8 en 9, de krieltjes, spekjes en spinazie in een grote ovenschaal. Ga dan verder met stap 9, maar houd een oventijd aan van 20 tot 30 minuten om het geheel te garen. Stap 12 vervalt in dit geval dan.
Ben je benieuwd geworden naar ons frittata met spinazie, krieltjes en spekjes recept? Scroll dan snel naar beneden!
Frittata met spinazie, krieltjes en spekjes
Keukengerei
- ovenvaste pan 30 cm doorsnede
Ingrediënten
- 400 gram spinazie
- 450 gram mini krieltjes
- 250 gram magere spekblokjes
- 8 eieren
- 250 ml slagroom
- 1 ui
- 1 bolletje solo knoflook
- 100 gram geraspte kaas
- 1 eetlepel fijngehakte bieslook
- 1 eetlepel fijngehakte krulpeterselie
- peper
- zout
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Snipper de ui en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
- Zet de ovenvaste pan op het vuur en laat heet worden.
- Bak de magere spekblokjes samen met de ui en knoflook.
- Voeg de krieltjes toe en bak even mee. De krieltjes hoeven niet gaar te worden, dit komt in de oven vanzelf goed.
- Klop intussen de eieren los met de slagroom.
- Voeg de bieslook en peterselie toe samen met wat peper en zout naar smaak. Wees matig met het zout, want de spekblokjes bevatten ook al het nodige.
- Voeg in delen de spinazie toe aan de krieltjes en spekjes en laat deze slinken.
- Strooi een flinke hand geraspte kaas over het gerecht.
- Giet vervolgens het eimengsel over het geheel.
- Strooi wederom een flinke hand geraspte kaas over de frittata.
- Zet het vuur wat lager en laat even sudderen gedurende 10 minuten.
- Zet vervolgens de pan in het midden van de voorverwarmde oven en laat het geheel in zo'n 15 tot 20 minuten verder goudbruin en gaar worden. De frittata is klaar als het ei helemaal gestold is.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ook zo dol op gerechten uit de oven? Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrije ovengerechten!
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws, nieuwe glutenvrije producten en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij. En soms hebben we ook nog eens een leuke winactie!
Zou je dit recept ook zuivel vrij kunnen maken? Waarmee zou ik de slagroom dan kunnen vervangen? Enig idee?
Met vriendelijke groet,
Marijn Pompert
Hoi Marijn,
Dat kan hoor! Toen Sophie een tijdje geen lactose mocht, gebruikte ik geregeld de room van Alpro soya. Kokosmelk werkt trouwens ook prima of de kookroom van Rice Dream of Lima.
Groet,
Audrey