Kip met groente in gembersaus, oftwel chikin shogayaki. Makkelijk om te maken en ook nog eens snel klaar. En lekker dat het is!
Voor wie altijd heeft gedacht dat de Japanse keuken moeilijk en ingewikkeld is heb ik goed nieuws. De meeste gerechten zijn namelijk helemaal niet zo omslachtig als aanvankelijk gedacht werd. Sterker nog, je tovert ze in een handomdraai op tafel! Je hebt wel een aantal goede basisingrediënten nodig zoals bijvoorbeeld mirin. Dat is Japanse rijstkookwijn. Prima om mee te koken, ik zou het echter niet aanraden om te drinken. Yuk!
Een wat bekendere, de saké. Die kan je wel prima drinken trouwens, maar wel met mate ;-). Een Japanse glutenvrije sojasaus, zoals bijvoorbeeld de tamari van Lima of Terrassana. Een goede sesamolie is ook erg handig. Mirin, sake en sesamolie zijn veelal in de grotere supermarkten verkrijgbaar.
En dan heb je de wat onbekendere ingrediënten zoals witte- en rode miso pasta, zoetzure gember (rode gember) en dashi. Dashi kun je trouwens ook zelf maken, maar daarover later meer. Miso, zoetzure gember en dashi koop ik bij de Aziatische winkel zoals Amazing Oriental of Asian Food Lovers.
Met deze ingrediënten in huis kun je lekker los met de Japanse gerechten. Afgelopen week heb ik voor het eerst deze kip met groente in gembersaus gemaakt. Wauw! Wat is dat lekker zeg! Het recept is geïnspireerd door het lunchgerecht, buta shogayaki, wat varkensvlees met gember betekent.
Ik heb het varkensvlees vervangen door kipfilet (chikin) en er extra groente aan toegevoegd zoals peultjes en winterpeen. Serveer er witte rijst of glutenvrije noedels bij en je hebt een top maaltijd!
Wil je deze kip met groente in gembersaus ook eens maken? Je vind ons recept hieronder!
Kip met groente in gembersaus (chikin shogayaki)
Ingrediënten
- 600 gram kipfilet
- 175 gram taugé
- 250 gram peultjes
- 1 grote winterpeen
- 3 bosuitjes
- ½ Chinese kool
- 75 gram gember
- 6 eetlepels mirin Japanse rijstwijn
- 6 eetlepels glutenvrije tamari mild sojasaus
- 4 eetlepels saké
- 2 theelepels sesamolie
- 2 theelepels tomatenpuree
- 1 eetlepel arachideolie of andere olie
- peper
- zout
- geroosterde sesamzaadjes optioneel
Hoe maak je het?
- Snijd de kipfilet in reepjes.
- Halveer de peultjes en snijd de winterpeen in blokjes.
- Schil de gember en rasp deze. Je kunt de gember ook malen in de keukenmachine. Net zo makkelijk.
- Verhit de arachideolie in een wok.
- Voeg de geraspte gember toe en bak even mee.
- Voeg de kipfilet toe en bak rondom een beetje aan.
- Schenk de mirin, tamari, sake en sesamolie bij het geheel samen met de tomatenpuree.
- Voeg de winterpeen en peultjes toe en roerbak het geheel zo'n 5 minuten tot de groente wat zachter is en de kip gaar.
- Snijd in tussen de Chinese kool in reepjes en de bosuitjes in ringetjes.
- Spoel de taugé af in een zeef en laat even uitlekken.
- Voeg na de 5 minuten roerbakken de Chinese kool en bosuitjes toe en roerbak 1 minuut me.
- Voeg als laatste de taugé toe. Breng eventueel nog wat op smaak met peper en zout. Wees voorzichtig met het zout, want in de tamari bevat ook zout.
- Strooi er (optioneel) wat geroosterde sesamzaadjes overheen.
- Serveer de chikin shogayaki met witte rijst of glutenvrije noedels.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je ook zo dol op Oosterse gerechten zoals deze zalige kip met groente in gembersaus? Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrije wokgerechten!
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws, nieuwe glutenvrije producten en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij. En soms hebben we ook nog eens een leuke winactie!