Glutenvrije slagroomtaart

Glutenvrije slagroomtaart

Nadat ik deze glutenvrije slagroomtaart gisteren op Facebook had gepost, kreeg ik redelijk wat verzoekjes om een werkbeschrijving van de taart. Uiteraard wil ik graag helpen, zodat iedereen een lekkere glutenvrije slagroomtaart kan bakken, dus hierbij de werkbeschrijving.

Wat heb je nodig?
– 1 zakje Madame Loulou biscuitmix (sponge cake)
– 8 eieren maat M
– 750 ml verse slagroom
– suiker
– 3 zakjes klopfix
– jam naar keuze
– vloeistof om te tremperen*
– chocolade vlokken- of hagelslag
– decoratie chocolaatjes
– vers fruit naar keuze
– wat sprinkels of andere decoratie
– taart karton 20 cm rond
– 3 cocktailprikkers
– boter om in te vetten of baking spray

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius, heteluchtoven op 165 graden Celsius.

Doe de biscuitmix in een beslag kom en voeg de 8 eieren toe. Mix het geheel zo’n 8 minuten op de hoogste stand. Vet een bakvorm van 20 cm rond in met boter of baking spray. Ik gebruik altijd de naadloze ronde bakvorm van PME van 7,5 cm hoog en de baking spray van Wilton (zie foto). Zet het biscuit gedurende zo’n 40 minuten in de oven. De baktijd wilt wel eens verschillen per oven. Prik daarom na het einde van de baktijd even met een breinaald in het biscuit. Is deze droog, dan is je biscuit gaar. Komt deze eruit met beslag aan de breinaald, zet de taart dan nog even 5 minuten terug in de oven. Herhaal indien nodig.
Let op! Open de oven niet als de baktijd van 40 minuten nog niet bereikt is. Je biscuit kan dan inzakken.
Als het biscuit gaar is, stort deze dan op een rooster en laat goed afkoelen.

Klop ondertussen de slagroom met suiker (zoals aangegeven op de verpakking) en 3 zakjes klopfix stijf en zet even in de koelkast.

Als het biscuit afgekoeld is, dan kan je deze door gaan snijden. Snijd het biscuit in 3 gelijke delen met een taartzaag of broodmes. Voordat je de lagen van elkaar haalt, steek in elke laag een cocktailprikker. Op deze manier kan je de taart na het vullen weer recht op elkaar zetten door de cocktailprikkers in een lijn te houden.

Uit ervaring weet ik dat biscuit na het snijden wat droog kan worden. Dit kan je eenvoudig voorkomen door het biscuit te tremperen. Dit betekent dat je de snijvlakken gaat besprenkelen met vloeistof.
Je kunt hiervoor speciale trempeersiroop kopen bij de taartenwinkel, maar je kunt hiervoor ook een lekker glutenvrij likeurtje nemen zoals Licor 43 of gewoon limonadesiroop met een heel klein beetje water.

 

 

 

 

Zet de taart op een taartkarton van 20 cm rond. Pak de bovenste twee taartlagen en leg deze even op zij.

Trempeer de onderste taartlaag en smeer hier vervolgens een dikke laag slagroom op. Zet de twee bovenste taartlagen gezamenlijk weer op de onderste laag en haal vervolgens de bovenste laag eraf.
Door de bovenste laag en de middelste laag steeds samen te verplaatsen, voorkom je dat de middelste laag scheurt. Deze is namelijk het meest kwetsbaar.
Trempeer de middelste en bovenste taartlaag. Smeer op de middelste taartlaag een dikke laag jam naar keuze. Let bij de jam op dat je ongeveer 1 cm van de rand blijft. Je voorkomt hiermee dat de jam van je taart afloopt als je de bovenste taartlaag weer terug zet. Zet de bovenste laag op de taart en druk het geheel even zachtjes aan.

Ik leg nu vaak een waterpas op de taart en druk de taart zo recht mogelijk, maar ja, ik ben een beetje een pietlut en natuurlijk ex-taartdecorateur ;-).

Zet de taart zo’n 30 minuten in de koelkast zodat de slagroom en de jam een beetje op kunnen stijven. Dit maakt het straks makkelijker met afsmeren.

Je gaat nu de taart afsmeren. Verwijder de cocktailprikkers. Smeer eerste een gelijkmatig een dikke laag slagroom boven op de taart. Vervolgens smeer je een dikke laag op de zijkant van de taart. Smeer tot aan het taartkarton. Haal even je paletmes langs de rand van de taart om de slagroom gelijkmatig te verdelen. Laat de taart een uurtje in de koelkast op stijven.

Doe het restant van de slagroom in een spuitzak. Ik gebruik zelf altijd wegwerpspuitzakken. Scheelt een hoop geklieder en schoonmaken. Voor het spuiten van de toeven gebruik ik de Wilton 1M open star spuitmond, maar een ander open star kan ook. Leg de spuitzak ook gedurende een uur in de koelkast, zodat je straks stevige slagroomtoeven kunt spuiten.

Haal na een uur de taart uit de koelkast. Je kunt nu de randen gaan bekleden met chocolade vlokken- of hagelslag. Zet de taart op een draaiplateau of op een groot bord. Pak steeds een grote hand vlokken- of hagelslag en druk deze voorzichtig tegen de taart. Blijf dit herhalen totdat de hele rand bedekt is. Blaas overtollige vlokken- of hagelslag voorzichtig van het plateau of bord.

Nu kun je de taart verder af gaan werken. Je kunt toeven spuiten door de spuitmond en spuitzak verticaal te houden, te knijpen en voorzichtig om hoog trekken tot de gewenste toef.
Je kunt ook rozen spuiten zoals ik hier gedaan heb. Dit vergt wel iets meer techniek. Houdt de spuitzak met de spuitmond verticaal, knijp voorzichtig en spuit een klein toefje op de taart. Vervolgens blijf je zachtjes knijpen zodat je een sliert slagroom blijft houden en draai je een aantal keer de klok in om het toefje heen tot je een mooie slagroom roos heb. Bedek de hele taart met mooie toeven.

De glutenvrije slagroomtaart kan nu verder versierd worden. Dit kun je doen met decoratie chocolaatjes, sprinkles en vers fruit. Let op! Veel sprinkels zijn niet glutenvrij. De variant zoals op bovenstaande foto gelukkig wel. Ik koop deze bij een taartenshop en is van het merk funcakes.

Je glutenvrije slagroomtaart is nu klaar. Laat wederom een poosje op stijven in de koelkast.

Haal de taart ongeveer een half uur voor dat je hem gaat serveren uit de koelkast. Een te koude taart is niet lekker en kan wat droog smaken.

Ik hoop dat ik jullie op weg heb kunnen helpen. Mocht je nog vragen hebben, dan mag je me altijd even mailen. Dit kan naar: info@sophieglutenvrij.nl

Meer glutenvrije recepten vind je via deze link3 thoughts on “Glutenvrije slagroomtaart

  1. Hoi,

    Ik zie dat je de slagroomtaart nog gemaakt hebt toen Sophie nog lactose mocht, als je de taart nu zou maken maar dan lactosevrij. Hoe zou je dat dan doen?
    Groetjes,
    Janine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code