Indonesische rendang, heerlijk pittig stoofvlees

Voorlopig blijven we nog even in de Oosterse sferen. Het is ook zo’n veelzijdige keuken met smaken uit zoveel verschillende Aziatische landen. Dus er zijn voorlopig nog heel wat gluten- en lactosevrije Oosterse recepten om te maken. Dit recept staat trouwens ook al vrij lang op mijn recepten to-do lijstje om te maken. Namelijk pittige Indonesische rendang.

Heerlijk langzaam gestoofd rundvlees in kokossaus op Indonesische wijze. Het duurt daarom een paar uurtjes voor dat dit super lekkere gluten- en lactosevrije Indonesische gerecht op tafel staat, maar dat is het zeker waard. Je moet deze Indonesische rendang echt een keertje geprobeerd hebben.

Lekker met sajoer boontjes erbij of sajoer lodeh, witte rijst en wat kroepoek. Maar bijvoorbeeld ook een top gerecht als onderdeel van een Indische rijsttafel. Hieronder vind je ons recept!



 

Indonesische rendang

Heerlijke gluten- en lactosevrije Indonesische rendang. Lekker met sajoer boontjes en witte rijst.

Gang Hoofdgerecht, Vleesgerecht
Keuken Glutenvrij, Indonesisch, Lactosevrij, Melkvrij
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 750 gram runderriblappen
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 stengel citroengras sereh
  • 3 limoenblaadjes djeroek poeroet blaadjes
  • 2 salam blaadjes of laurierblaadjes
  • 150 ml water
  • 1 runderbouillonblokje
  • wokolie
  • ......................................................................................
  • Voor de boemboe:
  • 2 uien
  • 3 bolletjes Chinese knoflook of 4 teentjes
  • 3 cm gember
  • 2 theelepels trassi
  • 2 eetlepels palmsuiker
  • 3 cm laos galangal wortel
  • 3 cm kurkuma koenjit of 2 theelepels
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 1 theelepel gemalen koriander ketoembar
  • 5 rode pepers
  • 5 kemirinoten

Hoe maak je het?

  1. Snijd de ui, rode pepers en knoflook in stukjes. Wil je de rendang lekker spicy maken, laat dan de zaadjes en zaadlijsten in de rode pepers zitten.

  2. Schil de gember, kurkuma en laos.

  3. Doe de ui, rode pepers, knoflook, kemirinoten, koriander, trassi, palmsuiker, komijn, gember, kurkuma en laos in de keukenmachine en maal tot een gladde pasta, boemboe.  

    Als je geen keukenmachine hebt, dan kun je ook de hakmolen van de staafmixer gebruiken of een vijzel.

  4. Snijd het vlees in stukjes van ongeveer 5 cm.

  5. Verhit een scheutje wokolie (arachide- of raapzaadolie) in de braadpan en fruit hierin de boemboe. 

  6. Voeg na ongeveer 5 minuten het vlees toe en bak even licht aan.

  7. Schenk de kokoksmelk samen met 150 ml water bij het vlees en voeg het runderbouillonblokje toe.

  8. Kneus de sereh stengel (citroengras). Ik vouw meestal de stengel eerst dubbel en leg er daarna een knoop in.

  9. Leg de sereh stengel in de saus bij het vlees samen met de djeroek peroetblaadjes (limoenblaadjes) en salam blaadjes. Als je geen salam blaadjes kunt krijgen, dan kan je ook laurierblaadjes gebruiken.

  10. Breng het geheel aan de kook en laat de Indonesische rendang zachtjes doorkoken met de deksel op de pan gedurende zo'n 2 uur.

  11. Haal na 2 uur kooktijd de deksel van de pan en laat nog ongeveer een uurtje zachtjes doorkoken zodat de saus ook verder in kan dikken.

Notities

Rendang is ook een geweldig gerecht als onderdeel van een Indonesische rijsttafel.

 

Alvast veel kookplezier!

 

Salamat makan! Eet smakelijk!

 

Liefs Audrey

 

Ben je op zoek naar nog meer gluten- en lactosevrije Indonesische recepten? Kijk dan ook eens op onze pagina met Oosterse gerechten!



Ben je benieuwd naar de avonturen van Sophie en mij? Volg ons dan ook op Instagram. Gezellig!

1 thought on “Indonesische rendang, heerlijk pittig stoofvlees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code