Een makkelijke, eenvoudige, maar oh zo lekkere kerstklassieker is deze botermalse filetrollade met knoflook, honing en rozemarijn.
Ja hoor! Daar is er weer eentje. Een echte kerstklassieker. Deze keer is het de beurt aan de filetrollade. Klopt! Ik heb er vorig jaar eentje eerder gemaakt. Lekker met serranoham en honing-appelglaze. Mega lekker, maar wel wat bewerkelijk. Kan me zo voorstellen dat als je niet regelmatig in de keuken staat, die variant wel wat lastig kan zijn. Deze filetrollade met knoflook, honing en rozemarijn daar en tegen is ook super lekker, maar wel een stuk eenvoudiger om te maken. En lekker dat hij is! Mjam!
Serveer de filetrollade met knoflook, honing en rozemarijn met pommes duchesse en haricots verts met spek of gekarameliseerde bospeentjes. Schepje cranberry compote erbij en je hebt een zalig hoofdgerecht voor de kerst.
Heb je een stukje over? Bewaar deze dan tot de volgende dag en snijd er dunne plakjes van voor op een glutenvrij pistoletje. Lekker met wat mosterdsaus en sla ertussen.
Wil je deze zalige filetrollade met knoflook, honing en rozemarijn ook eens maken? Je vind het recept hieronder!
Filetrollade met knoflook, honing en rozemarijn
Equipment
- vleesthermometer
- Braadslee of ovenschaal
Ingrediënten
- 600 gram Filetrollade
- 2 bolletjes solo knoflook
- 6 takjes tijm
- 6 takjes rozemarijn
- 2 eetlepels honing
- 40 gram ongezouten roomboter
- 2 eetlepels olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Zet de rollade ongeveer 1 uur van te voren uit de koelkast en laat even rusten op het aanrecht.
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
- Kerf de rollade in met een scherp mes. Ongeveer 10 stuks aan beide kanten. De sneetjes moeten ongeveer 1 tot 1,5 cm breed zijn en 3 tot 4 cm diep.
- Pel de bolletjes knoflook en verwijder de pit.
- Snijd de bolletjes knoflook in repen van ongeveer 0,5 cm.
- Vul elke inkeping met knoflook, rozemarijn en tijm.
- Bestrooi de filetrollade met wat peper en zout naar smaak.
- Verhit de roomboter samen met de olijfolie in een braadpan.
- Braad de filetrollade rondom aan.
- Haal de rollade uit de pan en doe deze in een ovenschaal of braadslede.
- Bestrijk de rollade met de honing.
- Giet een beetje van het bakvet bij de rollade en zet in het midden van de oven.
- Draai de rollade regelmatig om en bestrijk met de jus.
- Laat de filetrollade met knoflook, honing en rozemarijn in zo'n 45 tot 60 minuten bruin en gaar worden.
- Meet af en toe even met de vleesthermometer om te checken of je rollade al goed is.De filetrollade moet aan de binnenzijde een temperatuur hebben tussen de 56 en 61 graden Celsius. Onder de 56 graden Celsius is hij nog te rauw, boven de 61 graden Celsius wordt hij te gaar, dus droog.
Notities
Wil je nog meer recepten uitproberen zoals deze heerlijke malse filetrollade met knoflook, honing en rozemarijn? Kijk dan ook eens bij onze kerstrecepten voor een zalige beenham met cranberry’s of een beenham wellington met brie en parmaham
Volgen jullie ons ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij.