Een makkelijke, eenvoudige, maar oh zo lekkere kerstklassieker is deze botermalse filetrollade met knoflook, honing en rozemarijn.
Voorkomt dat je scherm uitgeschakelt
Voorbereidingstijd 20 minutenminuten
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur20 minutenminuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij
Auteur Audrey Dobber
Calorieën p.p. 334kcal
Porties 4personen
Keukengerei
vleesthermometer
Braadslee of ovenschaal
Ingrediënten
600gramFiletrollade
2bolletjes solo knoflook
6takjestijm
6takjesrozemarijn
2eetlepelshoning
40gramongezouten roomboter
2eetlepelsolijfolie
peper en zout
Hoe maak je het?
Zet de rollade ongeveer 1 uur van te voren uit de koelkast en laat even rusten op het aanrecht.
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Kerf de rollade in met een scherp mes. Ongeveer 10 stuks aan beide kanten. De sneetjes moeten ongeveer 1 tot 1,5 cm breed zijn en 3 tot 4 cm diep.
Pel de bolletjes knoflook en verwijder de pit.
Snijd de bolletjes knoflook in repen van ongeveer 0,5 cm.
Vul elke inkeping met knoflook, rozemarijn en tijm.
Bestrooi de filetrollade met wat peper en zout naar smaak.
Verhit de roomboter samen met de olijfolie in een braadpan.
Braad de filetrollade rondom aan.
Haal de rollade uit de pan en doe deze in een ovenschaal of braadslede.
Bestrijk de rollade met de honing.
Giet een beetje van het bakvet bij de rollade en zet in het midden van de oven.
Draai de rollade regelmatig om en bestrijk met de jus.
Laat de filetrollade met knoflook, honing en rozemarijn in zo'n 45 tot 60 minuten bruin en gaar worden.
Meet af en toe even met de vleesthermometer om te checken of je rollade al goed is.De filetrollade moet aan de binnenzijde een temperatuur hebben tussen de 56 en 61 graden Celsius. Onder de 56 graden Celsius is hij nog te rauw, boven de 61 graden Celsius wordt hij te gaar, dus droog.
Opmerkingen
Veel kookplezier en eet smakelijk!Liefs Audrey en Sophie