Een zalige glutenvrije croque madame zoals Sophie hem graag lust. De croque madame à la Sophie. Lekker als lunch, maar ook een heerlijk ontbijt.
Over de croque madame en croque monsieur bestaat vaak verwarring. Op de croque monsieur gaat een laagje bechamelsaus en bij de croque madame voeg je een spiegeleitje toe. Inmiddels zijn er vele variaties op dit populaire Franse gerecht en ook wij hebben er onze eigen draai aangegeven. Sophie moet hem (of in dit geval haar) ook lekker vinden. En dat is gelukt. De Gruyere kaas heb ik voor haar vervangen door plakjes cheddar kaas die we ook altijd op onze cheeseburgers gebruiken. Die vind ze sowieso lekker. Ik vermoed dat ze Gruyere ook echt wel lust, maar het woord klonk eng, dus dan zal het wel vies zijn…. zucht!
De glutenvrije boterhammen heb ik aan de binnenzijde besmeerd met wat dijon mosterd. Vervolgens een plakje jong belegenkaas en een plakje achterham ertussen en daarna 8 minuten in de oven. Intussen even de spiegeleitjes bakken en klaar is de croque madame à la Sophie. In dit recept heb ik bruine boterhammen van Bakker Leo gebruikt, maar ieder ander glutenvrij sneetje brood volstaat natuurlijk. Het is maar net wat je lekker vind.
Over Sophie’s versie heb ik nog wat fijn gescheurde stukjes platte peterselie gestrooid en er een schaaltje komkommer bijgegeven. Dat vind ze altijd erg lekker. Sterker nog, er gaat hier in huize Dobber gemiddeld één komkommer per dag doorheen 😉
Heb je al trek gekregen? Scroll dan snel naar beneden voor het recept!
Croque madame à la Sophie
Ingrediënten
- 4 sneetjes glutenvrij brood
- 2 eieren
- 2 plakjes jong belegen kaas
- 2 plakjes achterham
- 3 plakjes cheddarkaas
- 2 theelepels dijon mosterd
- 1 eetlepel vloeibare margarine
- peper
- zout
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Besmeer intussen de boterhammen met de dijon mosterd.
- Leg vervolgens op 2 van de 4 boterhammen een plakje achterham en een plakje jong belegen kaas.
- Leg de 2 onbelegde boterhammen met de mosterd kant naar binnen op de andere boterham.
- Snijd 1 plakje cheddarkaas doormidden en beleg de bovenkant van de croque met de cheddarkaas.
- Zet de croques vervolgens in de oven en bak gedurende 8 minuten.
- Verhit intussen de vloeibare margarine (of boter of olie) in een koekenpan en breek hierin de eieren.
- Bak de spiegeleieren gaar, maar wel zo dat de dooier nog vloeibaar is.
- Haal de croques uit de oven en leg de spiegeleieren bovenop de cheddarkaas en strooi er wat zwarte peper en zout overheen.
- Bestrooi eventueel nog met wat verse peterselie
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer heerlijke glutenvrije recepten zoals deze croque madame? Kijk dan ook eens op onze pagina’s met glutenvrije ontbijtgerechten of op onze pagina met lunch recepten.
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws, nieuwe glutenvrije producten en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij. En soms hebben we ook nog eens een leuke winactie!